Популярността на френския президент Еманюел Макрон се възстанови до нивото от началото на протестите на "жълтите жилетки", които губят подкрепа, показва оповестено днес проучване, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Делът на хората, които смятат Макрон за добър президент, е нараснал през този месец на 32 процента, колкото беше неговата популярност, когато започнаха протестите в средата на ноември, сочи анкета на социологическата агенция "Одокса".

Рейтингът му на одобрение постепенно се повиши, след като по време на разгара на протестите в Париж и други френски градове през декември падна до 27 процента - най-ниското ниво от началото на неговото президентство.

Според допитването 55 процента от французите смятат, че протестите трябва да спрат. Това е първият път от началото на демонстрациите, когато явно мнозинство подкрепя прекратяването им. 
Данните показват, че протестите имат одобрението на 45 процента от хората, което е понижение в сравнение с януари, когато подкрепата за тях е била 55 процента.

Проучването е било проведено по интернет на 20-21 февруари за радио "Франс ентер" и сп. "Експрес" и в него са участвали 1000 души от цяла Франция.

БТА