Според италиански разследващи журналисти Русия иска да финансира предизборната кампания на управляващата в Рим популистка „Лига“ чрез петролна сделка, съобщава австрийският национален ежедневник "Ди Пресе", цитиран от "Фокус".

„Кремъл очевидно възнамерява да подкрепи предизборната кампания на десните популисти за майските избори в Европа с големи финансови инжекции. Средствата трябва, според проучване на италианското списание "Еспресо", да отидат при управляващата италианска „Лига“, съобщава изданието, като пояснява, че средствата са вливани под прикритието на петролния бизнес.

Разследването е установило, че руската държавна компания „Роснефт" трябва да достави три милиона тона дизел на италианска петролна компания на намалена цена. Руският енергиен гигант отрече информацията, а управляващата в Рим партия отказа коментар.

Смята се, че сделката е свързана с близки сътрудници на руския президент Владимир Путин и Джанлука Савоини, бивш говорител на председателя на „Лига“ и вицепремиера Матео Салвини. Савоини е президент на Lombardy-Russia Business Association и от години поддържа изключително приятелските отношения с Кремъл. Подобно на Салвини, той е яростен противник на руските санкции. Според изследването на Салвини участва лично в преговорите за доходната петролна сделка. На заседание на Италианската федерация на индустриалците в Москва миналия октомври са проведени тайни срещи между вицепремиера на Италия и висши служители на Кремъл.

Не е ясно дали сделката с доставката на нефт в крайна сметка е завършена. Преговорите може да потвърдят отдавнашно подозрение: популистите в Европа са финансирани от Русия. Още през 2014 г. десните екстремисти във Франция под ръководството на Марин льо Пен трябваше да се възползват от кредит за милиони от Кремъл, припомня изданието.