Сроковете за прилагане на наредбата за касовите апарати ще бъдат променени за част от търговците до края на септември, заяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с представители на бизнеса с него и с премиера Бойко Борисов. Отсрочката от седем месеца обаче ще важи само за големия бизнес.

"Ще търсим решение с бизнеса за прилагане на наредбата. Реалното отчитане на оборотите трябва да бъде решено и процесите да бъдат изсветлени. Голяма част от оборотите се крият и това е целта на изменението на Наредба 18", заяви министър Горанов.

Според него до отлагането на Наредбата се е стигнало, защото се е появило напрежение между НАП и бизнеса. По думите му обаче, бизнесът трябва да приеме, че ще прилага документа.

"Новите правила ще трябва да се прилагат, а бизнесът трябва си плаща данъците", категоричен беше финансовият министър.

Той обаче отбеляза, че отсрочката е важна, но тези почти седем месеца не трябва да бъдат пропилени, а да се използват, за да се изчисти софтуера и да се трасира пътя за приложението на наредбата.

Над 180 хиляди търговски дружества, регистрирани по ДДС, трябваше да отделят средно по 550 лв. за нови фискални устройства и актуализация на софтуера. Разходите се налагат заради промените в Закона за ДДС. Те бяха внесени от ГЕРБ през миналата година и предизвикаха брожения в бизнеса с искане сроковете да се удължат, но въреки това влизат в сила от 1 април. 

Сумата включва около 240 лв. за нов касов апарат и средно около 300 лв. за внедряването на софтуера от фирма, получила лиценз от  Националната агенция за приходите (НАП). На практика обаче таксата, която ще трябва да плащат фирмите за поддръжката на софтуера, не е еднократна, а всяка година ще бъде средно по 300 лв., но може да се плаща на вноски. 

Миналата седмица Горанов обяви, че финансовото министерство е склонно да направи изключение и да удължи срока за въвежда на новия софтуер и касови апарати за регистрираните по ДДС търговци само и единствено за големите фирми с компютърни системи за управление на продажбите, за които е нужен нов софтуер. Идеята беше срокът да бъде удължен до края на септември и явно за това си стиснаха ръцете днес властта и едрият бизнес.