Руската "Тръбна металургична компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски ще спечели търга за доставка на тръби за разширяването на българския участък на газопровода "Турски поток", съобщава руското издание "РБК". Руския гигант трябва да достави 300 хил. тона тръби.

Търгът на практика все още не е приключил, но „проектът трябва да се осъществи с ускорени темпове, особено след като в Сърбия (изграждането на газопровод от границата с България до границата с Унгария) работата вече е в разгара си”, е доверил един от източниците. Според него ТМК ще доставя за проекта тръби и вече договаря участие в строителните работи с австрийската "Щрабаг". От компанията обаче опровергават информацията.

Представителят на ТМК е съобщил пред РБК, че към настоящия момент компанията не участва в проекта за изграждането на българския участък от "Турски поток",  но обмисля да участва в търга на „Булгартрансгаз” и очаква решение за неговото подновяване.

Информацията, че се знае кой ще е доставчикът на тръбите е прелюбопитна, тъй като търгът за проектиране, строеж и доставка на материали и оборудване на газовите тръби, обявен от "Бургартрансгаз" на 21 декември 2018 г., все още е на ниво "подаване на оферти". Крайният срок за това бе 15 февруари, но преди изтичането му срещу обявената обществена поръчка се появи жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Жалбата бе от българската "Атоменергоремонт", свързвана с въглищния бос Христо Ковачки, но преди ден стана ясно, че искът е бил оттеглен и обществената поръчка може да продължи. Очаква се да се удължи срокът за подаване на оферти с броя на дните, пропуснати заради жалбата. До момента няма информация кои компании са проявили интерес към търга, ако са направили това преди спирането на процедурата. 

От „Булгартрансгаз” не са коментирали пред РБК достоверността на информацията, става ясно още от днешната публикация на руското издание. 

Според директора на изследователската агенция "Вайгон Кансълтинг" Мария Белова „Газпром” все още се дистанцира от газопровода в България, за да намали политическите рискове. През 2014 г. София замрази строителството на друг проект на "Южен поток", най-вече защото Европейската комисия обвини руска компания в нарушаване на правилата на Третия енергиен пакет на ЕС.

„Веднага след обявяването на маршрута на газопровода, същото ще се случи и с него, както със „Северен поток“ 2 , който непрекъснато е критикуван от САЩ”, посочва експертът. "Германия може да се противопостави на такъв натиск, докато ресурсите на България са по-малки", коментира Белова.

РБК посочва, че плановете на "Газпром" са от капацитета на втората тръба на "Турски поток", който е 15.75 млрд. куб. м годишно, в България ще остават 3.5 млрд. куб. м, в Сърбия – 2.5 млрд. куб. м, в Унгария – 6 млрд. куб. м, а до крайната точка – газоразпределителния център "Баумгартен" в Австрия, ще се доставят 3.75 млрд. куб. м.

Преди време говорителят на руския президент Дмитрий Песков не изключи възможността САЩ да наложат санкции за участниците в проекта "Турски поток" и призна, че той се реализира в "уникално съкратени срокове". РБК пише, че ТМК не разкрива какви са възможностите ѝ за производство на тръби с голям диаметър, каквито са необходими за "Турски поток".

 Дмитрий Пумпянски е на 55 години започва кариерата си като търговец на метали. Той държи контролния пакет в ТМК, която е водеща компания на руския пазар в производството на тръби и според "Ведомости" е традиционен доставчик на "Газпром" от 1998 г.

През 2013 г. той заема 47-о място сред най-заможните бизнесмени в Русия с богатство на стойност около 2.2 млрд. долара. Миналата година обаче е слязъл до 62-ро място с 1.6 млрд. долара.