Пакистан свали днес два индийски изтребителя, обяви говорител на пакистанските въоръжени сили, съобщи БТА. Индия отговори, като свали един F-16 на пакистанските ВВС, предаде английското издание на ТАСС. 

Това става ден след като индийски самолети нанесоха въздушни удари в пакистанска територия за пръв път от войната през 1971 г. и това подтикна световните сили да призоват двете ядрени държави към сдържаност, предаде Ройтерс.
Напрежението между двете страни се покачи след самоубийствения атентат с кола бомба, извършен на 14 февруари от базирани в Пакистан екстремисти в индийската част на Кашмир и отнел живота на най-малко 40 индийски паравоенни. Рискът от конфликт обаче значително нарасна вчера, когато Индия предприе въздушен удар срещу тренировъчен лагер на екстремистите от "Джаиш е Мохамед", поели отговорност за самоубийствения атентат. Индия твърди, че са били убити много бойци на групировката, но пакистански представители заявяват, че ударът е бил неуспешен и не е причинил жертви.

Войници и хора са се струпали около мястото в Кашмир, където е паднал един от самолетите. 

Индийски военни самолети навлязоха днес в пакистанското въздушно пространство, след като Пакистан нанесе въздушни удари в окупираната от Индия част от Кашмир, каза генерал-майор Асиф Гафур, говорител на пакистанските въоръжени сили.

"Пакистанските военновъздушни сили свалиха два индийски военни самолета в пакистанското въздушно пространство", написа той в туитър. Един от самолетите падна в индийската част на Кашмир, а другият - в пакистанската част. Пилотът му е пленен, допълни говорителят. 

Според пакистански представител, цитиран от Би Би Си, двама пилоти са били арестувани.

Индийската и пакистанската част от Кашмир, където са били свалени самолетите. Карта Би Би Си

Удареният от индийските сили пакистански боен самолет е паднал в пакистанската част на територията на Кашмир. Пилотът е успял да катапултира и да се приземи, съобщават индийски източници.

Представители на полицията в индийската част на Кашмир казаха, че са загинали двама индийски пилоти и един цивилен, след като индийски самолет се е разбил в Кашмир, но не уточниха дали самолетът е бил свален от пакистанската армия.

Индийски представители казаха, че три пакистански военни самолета са навлезли в индийското въздушно пространство, преди да бъдат прехванати и принудени да се върнат обратно. 
Индия затвори четири летища в северната част на страната - в Патханкот, Лех, Сринагар и Джаму. 

Пакистанските въоръжени сили към този момент държат само един индийски пилот, заяви главният им говорител, генерал-майор Асиф Гафур, цитиран от Ройтерс.
По-рано той беше казал, че са пленени двама индийски военни летци, единият от които е ранен.

"Има само един пилот, който е държан под стража от пакистанската армия", уточни Гафур в изявление. 

То бе поместено над снимка, на която изглежда е плененият пилот, чийто самолет бил свален по-рано днес от пакистанските въоръжени сили.

"Ние обаче искаме да се държим отговорно, не искаме конфронтация, не искаме ескалиране на конфликта, не искаме война", подчерта той. 

На брифинга Гафур показа оръжия и документи за самоличност, които по думите му са носели индийските пилоти, съобщи Ройтерс. 
Пакистанското министерство на външните работи каза, че Пакистан е поразил "невоенна" цел от индийската страна на разделителната линия между двете държави в Кашмир, но е било избегнато причиняването на човешки жертви и странични поражения. Ако Индия удря по т. нар. от нея поддръжници на терористите, без да има каквито и да било доказателства, ние си запазваме правото на ответни мерки срещу "покровителствани от Индия елементи, извършващи терористични актове в Пакистан", се предупреждава в изявлението.