Исторически кадър от 90-те: Борис Березовски, Игор Малашенко, Борис Немцов.

И тримата вече покойници. В понеделник, 25 февруари, властите в испанската автономна област Андалусия съобщиха, че са открили 64-годишния Малашенко обесен в жилището му в Сотогранде, южно от Марбея. Предполага се самоубийство; напоследък Малашенко страдал от тежка депресия, дори лежал в болница.

И така да е - сам да е сложил край на живота си - съмненията няма лесно да се разсеят. След всяка подобна смърт остава нещо подозрително. Пък и Малашенко не беше маловажна персона, а един от влиятелните журналисти и политолози от десетилетието на Елцин. Кандидат на философските науки, референт в международния отдел на ЦК на КПСС в последните дихания на Империята.

Един от създателите на телевизионния канал НТВ (основно медийно оръжие на "семейството" около Елцин, работещо в интересите на първия руски президент) и негов генерален директор. Беше и генерален директор на държавната радиотелевизионна компания "Останкино". И то все по времето, когато Березовски се изживяваше като "демиург" на (уж) нова Русия, омайваше Борис Николаевич, трупаше милиарди... И обмисляше наследник на изтощения от алкохола (и товара на свръхвластта) герой от Августовския пуч.

Е, видяхме що за наследник измъдриха Березовски & сo. (Апропо, Малашенко - който успешно ръководи кампанията за преизбиране на Елцин през 1996 г. - често е казвал, че за най-голяма грешка на покойния президент смята предаването на жезъла към Путин. А негови близки са споменавали, че журналистът тежко преживявал ставащото в Русия от 2000 г. насам, и най-вече случващото се с медиите.)

Малко припомняне. Березовски, който през есента на 2000 г. емигрира във Великобритания, почина при мистериозни обстоятелства на 23 март 2013 г. в дома си в Бъркшир. Тялото му беше намерено с превръзка около врата в заключена баня. Немцов (зам. министър-председател при Черномирдин и Кириенко през 1997-1998), остър критик и силен противник на Путин, беше застрелян в центъра на Москва току под стените на Кремъл в нощта на 27 февруари 2015 г.

Също при странни обстоятелства на 12 февруари 2008 г. в Лондон си отиде и Бадри Патаркацишвили, бизнес партньор на Березовски, тоже запознат в подробности със сенчестото минало на Путин. (В началото на 90-те Патаркацишвили върти бизнес в Санкт Петербург, оттогава датира и познанството му с Путин, по онова време заместник на кмета Анатолий Собчак.) Официалното заключение за смъртта му: инфаркт на миокарда. Както и в случая с Березовски британската полиция започна разследване, но без резултат.

И още една смърт от сходен калибър. На 5 ноември 2015 г. в хотел във Вашингтон беше намерен мъртъв 57-годишният
Михаил Лесин. Министър на печата, радиото и телевизията (1999-2004), съветник на Елцин, Путин и Медведев, един от вдъхновителите за създаването на многоезичния канал Russia Today, архитект на частния медиен холдинг "Национальная медиа группа" (РЕН ТВ и "Пятый канал"), генерален директор на "Газпром-медиа холдинг"... Нужно ли е да се уточнява, че е знаел много? Вероятно твърде, твърде много.

Не са два-три, нито пък пет или шест, десетки са подобните им. Смъртни случаи, съпътстващи "епохата на стабилност" и управлението на Путин - и повдигащи доста въпроси: от тези на Собчак и ген. Лебед, Марина Салье, та до вчерашния в Испания. Все на хора, обречени с непосилната тежест на тайните.

Текстът е от профила на Драгомир Иванов във фейсбук. Заглавието е на редакцията.