Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на пресконференция в Ханой, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен Ун е приключила без никакво споразумение. Причината са разногласия по санкциите срещу Пхенян, съобщиха световните агенции.

Това, което Северна Корея е била готова да предостави в замяна на санкциите, не е устройвало САЩ, обясни Тръмп. Той добави, че е получил от Ким уверения, че Северна Корея няма да възобнови ядрените си опити и ракетните изпитания. Тръмп отбеляза, че срещата е приключила "приятелски" въпреки разногласията.

“В основни линии те искаха санкциите да бъдат вдигнати цялостно, но ние не бихме могли да направим това... трябваше да си тръгнем”, каза Тръмп пред репортери, цитиран от Ройтерс, след като разговорите бяха съкратени.

ООН и САЩ засилиха санкциите срещу Северна Корея, като я изолираха от източниците на твърда валута, когато тя направи серия от ядрени и ракетни опити през 2017 г.

Двамата лидери напуснаха мястото на преговорите, хотела от френската колониална епоха "Метропол", отказвайки се от планиран съвместен обяд, и се върнаха в техните хотели, предаде Ройтерс.

Агенцията видя в липсата на сделка поражение за Тръмп, който у дома е обект на разследване за връзките му с Русия. Вчера бившият му личен адвокат Майкъл Коен свидетелства пред Конгреса и обвини президента, че е нарушавал законите по време на мандата си.

Тръмп каза, че Коен "е лъгал много" по време на изслушването си.

Президентът каза още, че не бърза да постигне сделка със Северна Корея и че иска да направи правилната сделка с Ким. Белият дом беше достатъчно уверен да насрочи вече отменената "церемония по подписване на съвместно споразумение" при приключването на преговорите.

“Трябва винаги да бъдете готови да си тръгнете”, каза Тръмп, описвайки двудневните разговори като много продуктивни. “Имахме документи, готови да да бъдат подписани, просто не беше уместно."

По-рано днес Тръмп отново подчерта, че не бива да се прибързва с работата по севернокорейската ядрена заплаха. Той каза, че би бил доволен, ако Северна Корея не прави повече ядрени опити или тестове на междуконтинентални балистични ракети.

Северна Корея не е правила опити с междуконтинентални балистични ракети от края на 2017 г.

Тръмп каза, че Ким му е обещал, че няма да има повече ядрени или ракетни опити.

Американският президент каза, че той и Ким са обсъдили демонтирането на главната ядрена инсталация на Северна Корея в Йонбьон, което Ким искал да направи, но срещу облекчаване на санкциите.

Южнокорейската валута поевтиня след новините от срещата, а регионалните фондови пазари отбелязаха спад на индексите.

 

Обещание за денуклеаризация

 

По-рано, седейки един срещу друг на масата на преговорите, Ким и Тръм изглеждаха уверени в напредъка, отбелязва Ройтерс.

“Ако не искам да направя това, нямаше да бъда тук сега", каза Ким на репортерите чрез преводач, когато го попитаха готов ли е да се откаже от ядрените си оръжия.

В отговор Тръмп каза:

“Това може би е най-добрият отговор, който някога сте чували."

Ким не обясни подробно какво би включвала "денуклеаризацията", но запитан дали е готов на конкретни стъпки, каза, че току-що са говорили за това.

Докато САЩ искат Северна Корея да се откаже от своите ядрени и ракетни програми, Северът иска да види премахването на американския ядрен чадър за азиатските съюзници на САЩ като Южна Корея и Япония, припомня Ройтерс.

Предишната среща на двамата лидери в Сингапур през юни, първата между действащ американски президент и севернокорейски лидер, завърши с неясна декларация, в която Ким обеща да работи за денуклеаризация на Корейския полуостров.

Оттогава обаче има малко напредък.

По-рано Ким, запитан от репортер дали е уверен, че ще има сделка, каза:

“Твърде е рано да се каже, но не бих казал, че съм песимист. От това, което усещам сега, имам чувството, че ще се появят добри резултати.”

Това е бил първият му в историята отговор на чуждестранен журналист.

“Трябва да има хора, които ни наблюдават да прекарваме добре, като в сцена на фантастичен филм. Досега сме положили много усилия и е време да ги покажем", каза Ким.

Тръмп подчерта отново икономическия потенциал на Северна Корея, ако бъде постигнато споразумение.

В края на миналата година Тръмп беше казал, че той и Ким "се влюбили", но имало съмнения дали топлите им чувства могат да преминат отвъд любезностите на срещите на върха към премахване на севернокорейския ядрен арсенал, който заплашва САЩ.

Докато Тръмп демонстрира по-гъвкава позиция преди срещата в Ханой, критиците му го предупредиха, че той рискува да пропилее жизненоважни лостове за въздействие над Северна Корея, ако отстъпи твърде много твърде бързо.

Представители на американското разузнаване казаха, че няма признаци, че Северна Корея някога ще се откаже от целия си арсенал от ядрени оръжия, които управляващото семейство на Ким вижда като жизненоважни за оцеляването си.

БТА и екип на Клуб Z