Залежи на природен газ от 5 - 8 трилиона кубически фута (142 - 227 милиарда кубически метра) са установени при проучвателните сондажи в блок 10 на кипърската изключителна икономическа зона, обявиха днес кипърското правителство и компанията Ексън Мобил (ExxonMobil), съобщи в електронното си издание кипърският вестник "Филелефтерос", цитиран от БТА.
Според кипърския министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис това е едно от най-големите открития на природен газ в световен мащаб за последните три години.

Представителят на Ексън Мобил Тристан Аспрей изрази ентусиазъм от находището в целта "Глафкос" и заяви, че американската компания ще продължи да анализира резултатите. В коментар на турските претенции към кипърската изключителна зона, представителят на Ексън Мобил каза, че блок 10 не е спорен.
"Глафкос" е вторият сондаж на Ексън Мобил в блок 10 на кипърската зона. В първата цел, "Делфин-1", не бяха открити търговски рентабилни залежи.
Говорителят на кипърското правителство Продромос Продрому каза в интервю пред гръцката държавна телевизия ЕРТ, че резултатите в блок 10 на кипърската ИИЗ ще имат катализиращ ефект за разполагането на Кипър на енергийната карта. Той предупреди, че ако Турция започне сондажни дейности в кипърската ИИЗ, както заплашва, това ще бъде негативно развитие и ще представлява нашествие.
Представители на водещи компании в областта на природния газ, сред които "Ени", "Ексън Мобил", "Хеленик Петролеум", "Ноубъл Енерджи" и "Тотал", ще се срещнат на 6 и 7 март в Никозия, за да обсъдят последните развития и перспективите на сектора в Източното Средиземноморие.