Показанията на бившия личен адвокат на президента Доналд Тръмп, Майкъл Коен, пред Комисията по надзор и реформа в Камарата на представителите бяха експлозивни и доста болезнени, но заключението е категорично: много политически дим, но малко огън, способен да доведе до импийчмънт, пише в четвъртък в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.
Твърденията на Коен се свеждаха до три точки: 1. Президентът Тръмп е непочтен човек, патологичен лъжец и расист; 2. Той е използвал директно лични, корпоративни средства и средства от фондации, за да накара порноактриси да мълчат, да раздуе обема на личните си авоари, за да получи банково финансиране, и да плати да му нарисуват портрет. 3. Знаел е предварително, че "Уикилийкс" ще публикува хакнатите имейли на кампанията на Клинтън и продължил да преговаря по проект в Москва по време на предизборната си кампания, а казваше, че не го е направил.


Никое от твърденията в първите две точки няма да доведе до сваляне на Тръмп чрез импийчмънт. Избирателите демократи нямат търпение да отстранят президента с импийчмънт и тези или други твърдения най-накрая ще накарат председателката на Камарата Нанси Пелоси и други от ръководството й да постигнат съгласие. Засега обаче мнозинството от американците, включително милиони хора, гласували за демократи на междинните избори, е против импийчмънт. Нищо от това, което чухме вчера, няма да накара тези хора да променят виждането си, а при това положение няма шанс републиканците в Сената да гласуват за импийчмънт въз основа на тези твърдения, прогнозира вестникът.
Последната група твърдения на Коен се отнасят за Русия и тук показанията му на практика помагат на Тръмп.

Доналд Тръмп говори на пресконференция в Ханой на 28 февруари 2019 г. след среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Снимка АП / БТА


Републиканците няма да гласуват за сваляне на президента от власт, освен ако няма ясни и убедителни доказателства, че Тръмп е участвал пряко в нещо, застрашаващо до такава степен сигурността на страната, че те да нямат избор, допълва "Вашингтон пост".
Свидетелските показания на Майкъл Коен са само началото. Изслушването на адвоката в Комисията за надзор, предшестващо доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, предвещава според демократите в Конгреса период на продължителни проверки на Овалния кабинет. Според някои изходът може да даде (а може и да не даде) основания за импийчмънт. Други смятат, че евентуален импийчмънт не може да настъпи достатъчно бързо. Едно обаче е сигурно - напрежението расте, посочва Асошиейтед прес.

Междувременно Франс прес предаде в четвъртък вечер, че Коен отново свидетелства пред комисия на Конгреса, а именно -  пред комисията по разузнаването в Камарата на представителите. Изслушването му обаче беше при закрити врата. 
Във вторник той бе изслушан при закрити врата и в комисията по разузнаване в Сената.
Вчера беше публичното изслушване на Коен в комисията по надзор и реформа в Камарата на представителите. То бе предавано по телевизията.
Председателят на комисията по разузнаването в Камарата на представителите, демократът Адам Шиф, обяви, че тя ще разгледа задълбочено при днешното изслушване много въпроси, свързани с подозренията за таен сговор между Русия и предизборния екип на Доналд Тръмп по време на президентските избори в САЩ през 2016 г.