Хиляди алжирци излязоха днес на  протести в столицата и провинцията срещу намерението на президента им Абделазиз Бутефлика да се кандидатира за пети мандат, предадоха АФП и Ройтерс.

Демонстрантите скандираха "Власт-убийца", "Бай, бай, Бутефлика" и "мирно, мирно" и носеха национални знамена. Полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне и за кратко арестува журналист и фоторепортер.

Първите протести срещу 81-годишния Бутефлика избухнаха на 22 февруари, след като на 10 февруари той обяви кандидатурата си президентските избори, насрочени за 18 април. Срокът за регистрация на кандидатите в Конституционния съвет изтича в полунощ в неделя.

Всякакви демонстрации в страната са строго забранени от 2001 г. и гражданите ѝ предпочитат да не се изказват по политически теми заради присъстващите навсякъде служби за сигурност.

Бутефлика управлява от 1999 година, рядко пътува и рядко се появява публично заради удар, който получи през 2013 г. Той и антуражът му са ветерани от войната на независимост срещу Франция от 1954-1962 г.

Телевизия "Ал Джазира" предаде, че протестиращите са скандирали лозунги и срещу президентския брат Саид, чиито опоненти казват, че управлява задкулисно страната.

Каналът цитира живеещия в Женева политически анализатор Хасни Абиди да казва, че демонстрациите отбелязват повратна точка в историята на най-голямата страна в Африка.

Политическата система на Алжир е непрозрачна и анализаторите не се съгласни за това кой всъщност държи властта, коментира "Ал Джазира".

Военните, смятани за едни от най-силните и добре организирани в Африка, дълго са играли важна роля в политиката, припомня телевизията.

През 1992 г. армията извърши преврат, лишавайки Ислямския фронт за спасение от почти сигурна изборна победа. От това последва десетилетие на гражданска война. 

Бутефлика, бивш външен министър, оглави преходна власт през 1999 г., печелейки 74% от гласовете в предсрочни президентски избори с подкрепата на военните, докато другите кандидати се оттеглиха поради подозрения за фалшификации.

За следващите си мандати Бутефлика два пъти прокарва промени в конституцията, за да продължи да се кандидатира. През 2011 г. той отмени извънредното положение, което беше въведено заради гражданската война, но забраната за  протести остана.

В четвъртък в интернет изтече запис на разговор между бившия министър-председател, а сега шеф на каманията на Бутефлика Абделмалек Селал и лоялния на президента бизнесмен Али Хадад, които обсъждат бързото разрастване на протестите.

"Ал Джазира" цитира неназовани анализатори, според които изтичането на записа може да е дело на недоволни военни, които не искат Бутефлика да управлява още пет години.