Европейската народна партия (ЕНП) ще гласува изключването на партията "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан на 20 март, предаде Ройтерс. ЕНП обяви, че представители от 12 партии и 9 държави настояват за изваждането на партията от ЕНП.

Преди това Европейската комисия обвини Будапеща, че изопачава фактите относно миграцията към Съюза. В много свои изказвания Орбан подчертава, че ЕС нарушава устоите на държавите членки, като налага масовите потоци от мигранти, които подкопават християнската цивилизация на Европа.

Наскоро премиерът на Унгария увеличи количеството на антиимигрантските послания преди наближаващите евроизбори през май. Той започна и все по-често да злослови срещу председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос. 

"Комисията бе достатъчно ясна по отношение на кампанията на унгарското правителство, което изопачава истината и се опитва да нарисува "черна картина", че уж в момента се провежда скрит заговор за довеждане на мигранти в Европа", заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. 

Издигнатият кандидат за председател на Европейската комисия Манфред Вебер не изключи вероятността да се изключи "Фидес" от ЕНП.

"Очаквам той да се извини и да прекрати тези действия", заяви Вебер пред "Шпигел".

Орбан определи желаещите да го изключат от ЕНП като "полезни идиоти", които се предават на крайнолевите течения в партията.

"Те искат да се справят с миграцията, вместо да я предотвратят", заяви той, като добави, че Брюксел незаконно се опитва да наложи мигрантски квоти на Унгария.

"Ние искаме Европа, която уважава правата на отделните нации, строи върху християнските си ценности, защитава своите общности и успява да защити сигурността си в дългосрочен план", добави той.

ЕНП разполага с 217 мандата от общо 750 в Европейския парламент (ЕП), като 12 от тях са от "Фидес". Очаква се след евроизборите тя да се задържи като първа политическа сила, макар че според предварителните проучвания ще загуби членове в ЕП.

Засега опитите на ЕС да укроти Орбан се провалят. Затова Брюксел обмисля да включи условие за достъпа до бюджета на ЕС от 2021 г. - да се спазват демократическите принципи. Унгария и повечето бивши социалистически държави получават голям дял от бюджета на Съюза за европроекти в инфраструктурата, регионалното развитие и земеделието.