Държавата няма никакъв интерес от миноритарните си пакети в електроразпределителните дружества - EVN, ЧЕЗ и ЕОН. Затова те са били обединени в държавна консолидационна компания, за да се продадат. Бившият министър Симеон Дянков никога не е натискал да бъде посочен конкретен инвестиционен посредник - свързаната с Иво Пркопиев "Булброкърс", а само служителка на Министерски съвет (МС) се е карала за критериите на търга.

Това стана известно от думите на настоящия министър на икономиката Емил Краниколов, който вече 6 часа дава показания по делото срещу Симеон Дянков, Иво Пркопиев и Трайчо Трайков и още трима служители на свързани с Прокопиев дружества. Караниколов по-скоро разколеба обвинителната теза, според която тогавашният вицепремиер Дянков лично му е указал да избере за посредник в сделката "Булброкърс", а самите служители на "Булброкърс" са злоупотребили с доверие като са консултирали едновременно държавата - продавач на въпросните пакети акции и купувача - EVN.

Оказва се, че това не само не е забранено по закон, а го правят и най-големите западни фирми посредници.

Караниколов дава показания в качеството му на тогавашен директор на Агенцията по приватизация. Иво Прокопиев е обвинен, че е подбудил и дал съвети на Дянков в качеството си на голям работодател по време на среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество. За "вината" на Трайчо Трайков, който е обвинен в безстопанственост, до момента не е станало дума. 

Караниколов днес часове наред обяснява процедурата, по която се вземат решенията в Агенцията по приватизация.

След като била създадена междуведомствена работна група, която да подготви трите сделки с миноритарните пакети, той се скарал само с една госпожа - Доротея Пандова (от Министерство на финансите, но се помещава в Министерския съвет). Тя опитвала да го съветва какви критерии да се заложат при избора на инвестиционен посредник за сделката. Всичко съвршило с това, че Караниколов ѝ заявил:

"Няма една секретарка от Министерския съвет да определя работата на Агенцията по приватизация".

След което тя го изгонила... 

На това залата се разсмя, а Симеон Дянков реагира с "Браво!" (не стана ясно на кое от двете действия).

Караниколов каза и още нещо любопитно - че преди сделката при него е дошла бивша директорка на Българска фондова борса, за да го предупреди, че се готви опорочаване на едната от трите сделки. Той сигнализирал ДАНС и от там веднага му пратили двама експерти, които проучили и дори напротив - изказали се, че няма по-чист начин на раздържавяване от този - чрез търг на Българска фондова борса. 

След като прокуратурата изчете доклада си, всичките обвиняеми казаха, че разбират какво се говори вътре, но не разбират в какво ги обвиняват. Иво Прокопиев даже прекъсна прокуратурата с думите

- Извнявайте, аз не разбрах как съм улеснил г-н Дянков?

- Сега не е вашият ред, скастри го съдията.

- Е добре, вие разбрахте ли, попита я Прокопиев.

Издателат на "Капитал" и "Дневник" обобщи нещата така:

"Продължавам да не разбирам защо съм в тази зала - очевидно прокуратурата много държи на моето присътвие. Но обвинението звучеше горе-долу така:

"На неизяснена дата съм улеснил г-н Дянков като вицепремиер, отговарящ за приватизацията, защото съм го улеснил, понеже съм бил със съзнанието, че го улеснявам.

Липсва причинно-следстевна връзка, елементарна."

Караниколов продължава да дава показания.