СИМОНА РУСЕВА

Стачка на пилотите от “Луфтханза” днес блокира международното летище в Мюнхен, второто по големина във ФРГ след Франкфурт на Майн.

На този аеропорт кацат и самолети, излитащи от София.

Протестът започва в 10 ч и ще продължи до 18 ч местно време (с час по-късно българско).

Националният превозвач “Луфтханза” отмени 110 полета, засегнати са 13 500 пътници. Ще бъдат извършени единствено 50 презокеански полета, летището остава затворено за всички европейски и вътрешни дестинации.

Закупилите билети могат да ги презаверят или да ги върнат. Предвидена е опция за пътниците, които летят по вътрешни линии. Ако желаят, те могат да ползват влаковете стрели без доплащане. В Германия този транспорт е по-скъп от самолетния.

За онези, които предпочитат да изчакат полет след края на стачката, са наети хотелски стаи, на разположение са и походни легла на самото летище.

Това е петият протест на пилотите от април насам. Последният беше на 5 септември. Тогава бе блокирано най-голямото германско международно летище - във Франкфурт на Майн.

И сегашната, и предишните стачки са по призив на синдиката на пилотите “Кокпит”. В него членуват 5400 летци. 

Протестът е заради отказа на “Луфтханза” да удовлетвори искане на пилотите: да летят максимум до 59-годишната си възраст. И до пенсионната от 65 г. да продължат да получават сегашните 60 на сто от възнаграждението си, изплащано от авиокомпанията.

Сега те спират да летят на 59 г. и до навършване на пенсионна възраст (65 г.) получават 60 на сто от последното си възнаграждение. Това прави по 124 000 евро бруто годишно или по 10 333 евро месечно. 

“Луфтханза” иска да завиши възрастта от 59 на 61 г. и то от 2016 г., за да има време за преговори. От “Кокпит” отказват увеличаване възрастта на пилотите с 2 години, за да излязат в предпенсионна почивка.