Унгарският премиер Виктор Орбан е на кръстопът, пише "Политико". На 20 март Европейската народна партия (ЕНП) ще решава дали управляващата партия в Унгария „Фидес“ трябва да остане членка на дясноцентристката организация – и дали да се гласува по въпроса. Дебатът идва в момент на интензифициране на кампанията за европейските избори през май, като политическите групи в целия спектър се борят за  влияние, пише европейската редакция на Politico в материал, представен без редакторска намеса. 

Десетки партии от ЕНП писаха до председателя Джозеф Дол с искане „Фидес“ да бъде изхвърлена, разярени най-вече от финансираната от унгарското правителство антимиграционна кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Официално, „Фидес“ твърди, че иска да остане в ЕНП.

"Фидес не води разговори с нито една друга група", заяви директорът по комуникациите на партията и кандидат за евродепутат Балаш Хидвеги пред Politico във вторник. "Ние сме в ЕНП и искаме да останем там. Готови сме да представим позицията си пред семейството на ЕНП". 

Но в лицето на увеличаващите се искания за изхвърляне, реториката на Орбан за ЕНП също се промени, като той нарече критиците си в организацията „полезни идиоти“. Сега премиерът е изправен пред потенциално решение за бъдещата политическа посока на неговата партия. Ето пет възможни варианта:

Оставане в ЕНП

За да остане в ЕНП, на Орбан най-вероятно ще му се наложи да се извини публично за действията си, осъществявайки опасен завой на 180 градуса за пред избирателите си. Шпитценкандидатът на ЕНП за европейските избори Манфред Вебер заяви пред Der Spiegel миналата седмица, че унгарският премиер „сериозно навреди на ЕНП с коментарите си и кампанията срещу Юнкер“. В писмо на последни до Дол, Вебер настоява Орбан да изостави кампанията и да признае вредите, които е нанесъл, а освен това да остави Централноевропейския университет на архи-врага си Джордж Сорос да функционира в
Будапеща. Това обаче ще е много трудно да се каже на обикновените унгарци, тъй като Орбан от доста време работи усилено, за да убеди домашната публика, че Юнкер заплашва сигурността на Унгария. А и по никакъв начин не е сигурно, че извинението ще бъде прието вътре в ЕНП. Потенциално, сигнализирайки бъдещо отделяне от ЕНП, бившият унгарски евродепутат Ласло Сърджан заяви във вторник, че „моят тип стар христистяиндемократ днес не се чувства добре в ЕНП“. В материал за проправителственото издание Magyar Nemzet във вторник, той също посочи, че не е вярно, че „без подкрепата на ЕНП, ние ще бъдем изолирани в ЕС“, като отбеляза, че „управляващата партия в Полша не е в ЕНП, но продължава да е интегрален член“ на Съюза.

Присъединяване към групата на Европа на нациите и свободата

Макар Фидес да казва, че не е в преговори с други политически блокове, член на ЕНС заяви, че групата „води разговори“ с партията на Орбан. Присъединявайки своята партия към ЕНС, Орбан ще се обедини с крайно дясната партия на Италия, водена от Матео Салвини, „Националният фронт“ на Марин Льо Пен във Франция, и крайнодясната Партия на свободата на Австрия на Хайнц-Кристиан Щрахе.
Идеологически, Орбан, Салвини и Льо Пен имат мека линия към Русия и споделят евроскептично отношение към вземането на решения в Брюксел. Но по много въпроси на политиката те се различават. По отношение на миграцията, твърдият отказ на Орбан да приема бежанцжи не се подкрепя от „Лигата“ на Салвини, която иска други държави от ЕС да направят повече, за да помогнат на Италия, като вземат мигранти, които пристигат по бреговете на Италия.

И като политици от страни, които плащат повече е европейския бюджет, отколкото вземат обратно от фондовете, френските и италианските политици обикновено не са ентусиазирани, когато става въпрос за по-големи разходи на ЕС в по-слабо развитите Източноевропейски страничленки. Според прогнозите на POLITICO, ЕНС ще спечели 60 места на изборите за Европейски парламент през май, в сравнение с сегашните си 37 места. „Фидес“ ще бъде третата най-голяма партия в ЕНС, с прогнозни 13 места, което ще я остави зад „Лигата“ и „Националния фронт“.

Присъединяване към групата на Европейските консерватори и реформисти

В много отношения съюзът „Фидес“ и полската партия „Право и справедливост“ (ПиС) - доминиращата сила в групата ЕКР, която ще бъде отслабена от загубата на британските евродепутати Консерватори след Брекзит- изглежда естествено подходяща. Двете правителства вече работят тясно и имат неформален пакт за взаимна отбрана, като се ангажират да наложат вето на всякакви потенциални санкции на ЕС по отношение на върховенството на закона. Идеологически те са близки по големите въпроси като миграцията, а на местно ниво играят историческите връзки между двете страни. Но Варшава и Будапеща са далеч един от друг по въпросите на сигурността и възприятията за Русия.

"Орбан се нуждаеше от ЕНП като щит. Ето защо той се задържа толкова дълго в тази група", каза за POLITICO полският евродепутат и съпредседател на ЕКР Ришард Легутко.

Да имат „Фидес“ като кандидат за присъединяване към ЕКР „ще бъде страхотна новина за полското правителство“, каза той. Легутко предположи, че в ход може да е по-генерално пренареждане в дясното. Той посочи, че „разговорите между ПиС и италианската „Лига“ продължават“ и че „лично аз сериозно бих приветствал приемането на Австрийската партия на свободата в ЕКР“. 

"По отношение на ценностите и програмата, ние със сигурност няма да затворим вратата на Орбан", заяви друг представител на ЕКР, като добави, че в момента няма "официални разговори" между групата и "Фидес".

Но той отбеляза, че ЕКР е формирала нов алианс с Debout la France и „говори“ с испанската дясна партия „Вокс“, „но все още нищо не е официално“.

Прогнозите на POLITICO показват, че ЕКР ще спечели 57 места през май, в сравнение със сегашните си 75.

Да формира нов съюз

Някои наблюдатели смятат, че Орбан има аспирации да стане лидер на европейската сцена и не изключват унгарска инициатива за нова европейска група - такава, която може да достигне до широка комбинация от консервативни поляци, германци, италианци и скандинавски евроскептици. Но майските избори вероятно са прекалено рано, за да се организира нещо стабилно, а други партии вече провеждат кампании с настоящите си съюзи, така че това остава малко вероятен сценарий.

Да изчака и да види какво ще стане

Орбан обаче може просто да седи настрана – ако приемем, че „Фидес“ не бъде изключена от ЕНП – и да види как ще завършат европейските избори през май и дали има промяна в политическата динамика, конкретно в ЕНП и сред евроскептичните групи. Прекратяването на членството или изхвърлянето от ЕНП преди изборите ще остави членовете на „Фидес“ независими депутати, намалявайки тяхното финансиране и влияние в законодателната власт. Това означава, че фракцията има сериозен интерес да бъде част от група в дългосрочен план.

Анализът е на екип на европейското издание на "Политико".  Преводът е на агенция "Фокус".