Случи се невъзможното - финансов министър да подкрепи данъчна амнистия. Става въпрос за българския министър Владислав Горанов и за опрощаването на задълженията на вероизповеданията у нас в размер на общо 8,2 милиона лева, 8,1 милиона от които на мюфтийството. 

Горанов коментира темата, предизвикала напрежение сред депутатите малко след като парламентът с гласовете на ГЕРБ и ДПС прие амнистията на първо четене с измененията в Закона за вероизповеданията. Преди тази промяна Народното събрание прие вероизповеданията у нас да получават финансиране от държавата като мярка срещу влияние на чужди държави.

"Едно от вероизповеданията дължи по-голяма сума, но ако не се опростят дълговете, целта за спиране на влиянието отвън нямаше да бъде осъществена", смята Горанов. - "Случаят действително е по-особен. Тук не говорим за стопански или търговски субекти, а за регистрирани вероизповедания. Основната цел на закона беше в максимална степен и бързо да намалим възможните влияния на външни разузнавателни служби и външни влияния върху отделните вероизповедания, които да ги тласкат като мрежа за нездравословно влияние върху процесите в нашето общество", дипълни той, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му "оказало се", че "едно от вероизповеданията действително дължи поголяма сума", но ако не се било взело това решение, "на практика целта на закона скоро нямаше да бъде изпълнена". - "Т.е. през цялата 2019 г. полагащата се субсидия за това вероизповедание нямаше да достига дори за покриването на тези задължения".

Според финансовия министър в действителност Главно мюфтийство може да покрие дълга си чрез продажбата на религиозни имоти, но това било "изключително чувствителна тема". По думите му размерът на сумата представлява относително малка сума на фона на 40 млрд. лева приходи в бюджета.

На въпрос дали това може да се счита като държавна помощ, Горанов заяви, че такива могат да се предполагат, доколкото вероизповедияната осъществяват търговска дейност и има конкуренция между тях, каквито са предпоставките за държавна помощ.

"В случая обаче според мен не би трябвало да се говори за държавна помощ", допълни Горанов.

Попитан дали може президентът да опрости тези вземания на вероизповеданията, Горанов посочи, че това е негово правомощие, а преценката на народните представители е била те да предложат този механизъм.

Данъчни като нудисти

На фона на данъчната амнистия за вероизповеданията, на министъра му се наложи да коментира и усърдието на служителите на НАП да се хванат на хорото в местния ансамбъл на село Марково като агенти под прикритие, за да изловят самодейците в това, че след като събрали крупната сума от по лев и петдесет стотинки на човек, за да платят на хореограф, не издали касова бележка.

"Забавлявам се с прикритието на колегите от НАП в Марково, те са преиграли", заяви в типичния си стил Горанов.

След което позабавлява и журналистите като им разказа как веднъж пратили данъчни на криузен кораб. Когато обаче корабът излязъл в открито море се оказало, че е за нудисти.

"Колегите бяха изключително притеснени, но всички способи са допустими", защити необходимостта от събирането на всяка стотинка по всякакъв начин финансист номер едно.