Тайните общества са се провалили, защото всички са разбрали за тях. На тази концепция почива "Задругата" - романът на Добри Божилов, в който тайното общество е успешно.

Книгата е участник в "Конкурса за исторически роман" 2018 г. и излиза утре, 11 март, ден преди да бъдат обявени резултатите от конкурса. Това ще стане на 12-ти март в 18,30 ч. в Министерство на културата.

"Истински успялата тайна кауза е онази, за която никой никога не е чул. 

Лишени от пълното познание, коренящо се в древността на Изтока, и пренесено в Европа от конните народи, западните общества никога не са успели да създадат организация, която да постигне конкретни цели и да функционира с векове.

Но някои други са успели…"

Така Божилов описва "Задругата", в която се разказва за българската история от 14-ти век и унищожаването на Второто българско царство, до началото на Възраждането. И не само за официалната история, а за тази, която Задругата са скрили. Кои са те?

"От Лондон през Истанбул и Виена до Москва, едно тайно семейство от безусловни верни помежду си българи, превежда народа през най-тъмния период от историята. Тайна задруга, съществуваща векове, гради своето дело из всички кътчета на Османската империя. Братство, основано на пълната липса на алчност и себелюбие, и на пълната отдаденост на мечтата за прераждане на България."„

Книгата е издание на издателството за българска литература "Лексикон". "Прочетох го на един дъх,  а после, после пак", казва за него Здравка Евтимова.