Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер се е съгласил на правно обвързващи изменения на споразумението за „Брекзит“.

Той и британската премиерка Тереза Мей дадоха извънредна пресконференция в полунощ в Страсбург, където сепровежда сесия на Европарламента.

Юнкер обаче предупреди, че Камарата на общините в Лондон няма да получи трети шанс за споразумението, ако отново го отхвърли. Депутатите трябва да го гласуват днес.

„Няма да има трети шанс. Няма да има по-нататъшни интерпретации на интерпретациите, няма да има по-нататъшни гаранции на потвърдените вече гаранции, ако „смисленият вот“ утре се провали“, заяви Юнкер.

„Нашето споразумение осигурява смислени пояснения и законови гаранции към споразумението за излизане от ЕС и предпазната мрежа (за границата между Ирландия и Северна Ирландия – б.р.). Изборът е ясен – това е сделката, или „Брекзит“ няма да се случи изобщо. Нека доведем излизането на Великобритания до организиран край. Дължим го на историята“, допълни председателят на ЕК.

Измененията засягат сделката между Брюксел и Лондон, договорена на Европейския съвет през ноември 2018 г.

„Сега е време да се обединим и да подкрепим това подобрено споразумение за „Брекзит“ и да изпълним указанията на британския народ“, каза Тереза Мей.

Тя обяви, че има три документа – съвместен инструмент, съвместна декларация и едностранна декларация на нейното правителство. Целта им е да адресират най-спорната част от сделката – границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Първи новината за договорените промени съобщи пред Камарата на общините Дейвид Лидингтън – министърът на кабинета на Мей. Това стана още докато тя разговаряше с Юнкер. Според Лидингтън по този начин споразумението за напускането на ЕС ще бъде „подобрено и ще има по-голяма сила“. Същото се отнася и за бъдещите отношения на Лондон със Съюза.

Лидингтън поясни, че страните са се споразумели по правно обвързващ инструмент в споразумението за „Брекзит“ и протокола за Северна Ирландия, който потвърждава, че ЕС не може да „впримчва“ Великобритания в ирландския предпазен механизъм неограничено дълго време. А ако го направи, това ще представлява нарушение на правно обвързващите ангажименти, поети от Брюксел и Лондон.

Всичко това се случва само 17 дни преди 29 март - деня, в койт по план Великобритания трябва да напусне Съюза.

След договарянето на измененията с Мей Юнкер изпрати до председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо, в което изрично изтъква, че Великобритания трябва да напусне ЕС преди изборите за Европарламент, кито ще се състоят от 23 до 26 май. Ако това не се случи, Обединеното кралство ще бъде задължено да проведе тези избори.