Доналд Тръмп не бива да бъде отстраняван, освен ако причините не са непреодолими, като се има предвид, че това би било разделение за страната, заяви Нанси Пелоси, лидерката на демократите в Камарата на представителите, съобщава британският вестник "Гардиън".

„Аз не съм за импийчмънт“, заяви Пелоси в интервю за "Вашингтон пост". „Импийчмънт е толкова разделителен за страната, че ако няма нещо толкова непреодолимо, не мисля, че трябва да вървим по този път, защото разделя страната“, изтъкна тя. „Просто не си струва“.

Специалният прокурор Робърт Мълър разследва намесата на Русия в президентската кампания през 2016 г., евентуално тайно споразумение между кампанията на Тръмп и руското правителство и дали Тръмп се е опитал да попречи на разследването. Тръмп отрече злоупотребата и нарече разследването лов на вещици. Очаква се Мълър скоро да изпрати доклад до главния прокурор на САЩ, Уилям Бар, очертавайки констатациите си, а всяко доказателство за злоупотреби може да накара Конгреса да предприеме действия срещу президента.

Въпреки това, Пелоси заяви, че ще бъде прекалено разединително да се отстрани Тръмп, тя охарактеризира президента като негоден да заема длъжността.

„Не, не мисля, че той е способен да бъде президент на Съединените щати“, каза Пелоси, добавяйки, че той е „етично и интелектуално негоден“.

Демократите се сблъскват с нарастващ натиск от ляво за импийчмънт, включително многомилионна рекламна кампания от либералния милиардер Том Стейер в подкрепа за действия срещу Тръмп. Реагирайки на нейните коментари, Стейер посочи, че позицията на Пелоси е „политически удобна“. Председателят на Комисията по правосъдие на американската Камара на представителите Джералд Надлър заяви, че смята, че Тръмп е извършил обструкция на правосъдието, но е твърде рано да се вземе решение за импийчмънт, предава "Фокус".