СИМОНА РУСЕВА

След дълго мълчание, в което се беше врекла,  Валери Трирвильор публикува книгата си “Благодаря за този момент”.
Бившата интимна приятелка на френския президент Франсоа Оланд проговори за живота си с него и за огромната болка, изпитана от   изневярана му  с актрисата Жули Гайе. 

Книгата на Валери тръгна на пазара във Франция.

Аферата стана причина Оланд и Трирвильор да се разделят в началото на тази година. Девет месеца, след като наричаната първа дама напусна Елисейския дворец, тя описва 7-годишната си връзка със социалиста – от прекрасните моменти до разрива.
“Благодаря за този момент” обаче не е сълзлива история, разказана на 320 страници, а по-скоро разчистване на сметки с Оланд, представен през погледа на дългогодишната му спътница в живота.

Той бил един неблагодарник, отмъстителен и ледено студен. Един политик, който е загубил човешкия си образ по пътя към върховете на властта. Един самовлюбен бонвиван, който обожава скъпите ресторанти. Той бил циник. Презирал първенютата, представял се за социалист, но всъщност ненавиждал и се надсмивал на “бедните с окапалите зъби”. 

Трирвильор го описва като мачо, който по време на една вечеря я попитал: “Още дълго ли ще бъдеш толкова красива?” Тя се усмихва и чува продължението: “Нищо друго не се очаква от теб.”

Авторката разказва и за дълбоката си душевна болка, изпитана след изневярата на Оланд с актрисата Жюли Гайе. Тя чула стъписващата вест по сутрешните новини.

Любовницата Жюли Гайе.

“Хуквам към банята и грабвам малката найлонова торбичка със сънотворните таблетки. Франсоа ме последва, опитва се да посегне към торбичката, аз тичам към спалнята. Торбичката се къса, таблетките се разпиляват по пода. Успявам за глътна няколко таблетки. Боя се от бурята, която ще ме връхлети. Не искам да преживея следващите часове. Губя съзнание”, описва драмата си измамената жена.

Линейка я откарва в болница. Официалното съобщение на Елисейския дворец е, че ставало въпрос за леко неразположение.
Същият ден клюкарското издание “Клоузър” раздухва аферата между Оланд и Гайе. На корицата е Оланд, яхнал с каска мотопед. Най-влиятелният френски политик е на път към любовницата си.

“Бях по-скоро разочарована, отколкото бясна”, описва тогавашното си душевно състояние Валери Трирвильор.
През май тя отрече да е една наранена жена: “Чувствам се добре и съм на път отново да подредя живота си. Личният ми живот достатъчно бе излаган на показ. Нямам никакво намерение да говоря за миналото.”

И все пак Трирвильор проговори чрез книгата си. В нея Оланд е представен като безсърдечен и пресметлив човек и лъжец. Дори когато гръмвала аферата с Гайе, той продължавал да отрича връзка с нея. Валери разкрива и как Оланд непрестанно й изпращал есемеси, те не секнали и след раздялата. Молил я за среща или поне да вечерят заедно.

“Той иска да ме спечели, както се печелят избори”, гневи се авторката.

През годините на съвместно съжителство тя си е водила дневник, в който е запечатала и моменти от политиката.
Когато през 2011 г. в САЩ заради секс с камериерка бе  задържан Доминик Строс-Кан, кандидатът на десницата за предстоящите президентски избори във Франция, Оланд бил безкрайно щастлив.
Валери е записала в дневника си и изблика на ревност на Мишел Обама. Това станало на погребението на Нелсън Мандела. Тогава Барак Обама се снимал с датската премиерка и я погледнал особено.

“Написах тази книга със сълзите си”, откровеничи Трирвильор.

Франсоа Оланд реагира гневно по повод твърденията на бившата му изгора, че се правел на социалист, а в действителност презирал бедните. 
“Това е една лъжа, която ме наранява”, цитиран е президентът от “Нувел Обсерватьор”. За него атаката била жесток удар срещу целия му живот. “На всички постове, които съм заемал, през всичките ми мандати съм мислел единствено да се застъпвам и да помагам на онези, които страдат”, заявява Оланд. Та нали самият той произхождал от бедно семейство.

Кой казва истината, едва ли ще се разбере. Едно е сигурно – с книгата си Валери Трирвильор нанесе съкрушителен удар срещу политика Франсоа Оланд.