Курсът на долара спрямо рублата удари нов исторически рекорд, предаде агенция РИА Новости. Руската валута се разменя за 37.515 рубли за едни долар - с 22 копейки повече от най-високия курс достигнат на 1 септември. 48.45 рубли пък струват едно евро.

Всичко това става заради съобщенията, че днес посланиците на европейските страни са одобрили новия пакет от санкции срещу Русия, които ще влязат в сила още утре, коментира РИА Новости.

Дипломатически анонимни източници от Брюксел бяха цитирани от световните агенции да обявяват, че в петък влизат в сила новите наказателни мерки. Те бяха одобрени още този понеделник, но налагането им бе забавено с надежда, че ситуацията в Украйна ще се нормализира. Въпреки вчерашните изявления на Путин и Порошенко, че са доволни от спазването на примирието в Донбас, явно Евросъюзът не е убеден, че Москва прави всичко възможно, за да се намали напрежението в тази част на света.

Вчера в Бундестага канцлерката Ангела Меркел призова да бъдат наложени час по-скоро новите санкции и очевидно нейната тежка дума добре е чута в Еврокомисията. 

Няма яснота какви ще бъдат точно мерките, но още в понеделник изтече информация, че "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт" са сред компаниите, на които ще бъде забранен доспъп до европейските пазари, както и възможността да взимат кредити от европейски банки. Ще бъде ограничено и финансирането на руски банки на европейските пазари, секторите на отбранатата, стоките с двойна употреба и чувствителните технологии.

Очаква се да се прибавят и нова серия с имена на физически лица към черния списък с визови забрани и замразявания на активите.

Кремъл е готов с контрамерки, но се надява, че разумът ще надделее и ще бъдат избегнати поредните евросанкции, предаде Ройтерс. Според агенцията Москва се готви да забрани вносът на стари коли от Западни държави в Русия. По-рано в интервю за в. "Ведомости" руският премиер Дмитрий Медведев заплаши, че ако бъдат въведени нови наказания, то правителството може да вземе решение за затваряне на руското въздушно пространство за транзитни полети на западни авиокомпании.