СДС преговаря и с ГЕРБ за съвместно явяване на европейските избори на 26 май.

Това се разбира и от решенията, взети от Националния съвет на партията днес, и от неофициалната информация за разговорите, водени до момента между синята партия, "Демократична България", партията на Бойко Борисов и част от "патриотите". Формацията с лидер Румен Христов поставя условия за преговорите с "Демократична България", след като преди това и от обединението са поставили такива. СДС приветства и писмото на председателя на ЕНП Жозеф Дол, в което той призовава партиите от европейското семейство да са в общ фронт. ДСБ вече нарече това "невъзможно" заради политиките и начина на управление на ГЕРБ и толериранео на формации като "Фидес" на Виктор Орбан. Председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев  излезе с подобна, макар и по-мека позиция. 

Ето какво реши СДС днес: 

"Националният съвет на СДС дава мандат на председателя и ръководството за продължаване на преговорите за сключване на коалиционно споразумение с „Демократична България“  при следните параметри:

1.      Обединяване около обща позиция, че основната цел на демократичната общност е промяна на порочния и неефективен управленски модел

2.      Обединяване около обща позиция, че ще работим за: приемането на България в Европейския банков съюз, Еврозоната, Шенген, повишаване стандарта на живот, силна структурна, регионална и кохезионна политика.

3.      Обединяване около обща позиция, че ще се противопоставим на идеята за Европа на различни скорости и ще работим против опасните тенденции, налагани от евроскептици, крайно леви, крайно десни и популисти, поставящи  под  заплаха постиженията и ценностите на Обединена Европа.

4.      Избраният /те/ кандидат/и/ и техните партии от коалицията  да поемат категоричен ангажимент, че ще изберат групата на ЕНП и ще останат в нея до приключването на мандата си. За нас ЕНП в най-голяма степен олицетворява съхранението на ЕС и защитава интересите на България в него.

5.      В наименованието на коалицията да се съдържа абревиатурата СДС, като предложението на Националния съвет е : КП „Демократична  България – СДС“

6.      Подреждането на листата за евроизборите да стане по най-демократичния начин, а именно - чрез отворени вътрешни избори. Ако това не се приеме, на СДС да се даде  между  първо и трето място в листата с кандидат-депутати за Европейския парламент. 

Националният съвет очаква отговорите на поставените към Демократична България въпроси до 22 март 2019 г.

II. Националният съвет  на СДС дава мандат на председателя и ръководството да проведат преговори с другите български партии-членки на ЕНП, във връзка с Европейски избори 2019 г.

III. Националният съвет на СДС ще се събере на извънредно заседание на 23 март в гр. Ловеч.

Според източници на Клуб Z, от "Демократична България" са пратили писмо, в което се казва, че време за реални вътрешни избори няма, защото изборите наближават. Обединението предстои да се събере, за да обсъди хода на преговорите със синята партия и останатиле формации вдясно. 

Лидерът на СДС Румен Христов е заявил пред съпартийците си на Националния съвет, че разговори с ГЕРБ на основа "обща листа ЕНП" са водени и ще продължат да се водят, твърдят присъствали на сбирката днес. Според неофициалната информация - идеята е кандидат на синята партия да е на високо място в листата на партията на Бойко Борисов. Две имена се въртят в пространството за това място. Първото е на главния секретар на сините и бивш шеф на кабинета на президента Петър Стоянов Илия Лазаров. Второто - на външния зам.министър в кабинета на ОДС,  главен преговарящ на България с ЕС преди присъединяването ни към съюза и бивш шеф на Столичния общинския съвет  Владимир Кисьов. Към момента Кисьов обаче отказва да участва в европейските избори.

Не е ясно дали СДС ще постави на ГЕРБ условие за коалиционен формат, в който името на партията присъства. При такъв сценарий, който среща подкрепа в Националния съвет, сините биха разчитали на преференциално гласуване, ако техен кандидат попадне в листата на партията на Бойко Борисов.

До момента ГЕРБ винаги са се явявали самостоятелно на избори, дори и в листите да е имало хора от други партии. Днес пред бТВ председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов също коментира посланието на Жозеф Дол с думите, че "в посланието на председателя на ЕНП разчитам нуждата да не се губят десни гласове". Той обаче твърди, че разговори до момента не били водени. 

СДС е отказал вариант за общи действия с "Воля" на Веселин Марешки заради непреодолими политически различия. Разтовори се водят и с част от "патриотите" - НФСБ на Валери Симеонов и ВМРО на Красимир Каракачанов. Категорично не може да има формат с "Атака" на Волен Сидеров е позицията на СДС. Заради неяснотите в отношенията между патриотичните формации тези разговори са на заден план, твърдят източници от "Раковски 134", участвали в заседанието на Националния съвет днес.