Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн съобщи, че е получила манифеста на нападателя девет минути преди атаката в Крайстчърч и той не е съдържал никакви индикации за мястото, на което ще бъде извършен атентатът.

Общо нападателят е изпратил манифеста си на трийсетина души, добави Ардърн, цитирана от "Франс прес". 

Жертвите на терористичния акт срещу джамии в Крайстчърч са на възраст от 3 до 77 години, показва неокончателен списък на загиналите, изготвен от семействата. Засега властите не са разкрили самоличността на загиналите, но списъкът включва 48 имена. При атентата, извършен от крайнодесния екстремист Брентън Тарант, загинаха 50 души, припомня БТА. 

Премиерът Ардърн повтори обещанието си, че законите за притежание на оръжие ще бъдат променени, предаде Асошиейтед прес. Правителството ще обсъди новата политика в понеделник. Нова Зеландия налага по-малко ограничения над притежанието на пушки от други страни.

Терористът вчера бе изправен пред съда с повдигнати обвинения. В хода на разследването се разбра, че вдъхновението му идва и от Балканите, главният прокурор Сотир Цацаров обяви в петък вечерта след спешна среща на службите при премиера Бойко Борисов, че Тарант е бил в България в края на 2018 г. Според МВР няма данни екстремистът да е подготвял или извършвал престъпления на територията ни. Обикалял е исторически места. 

По-строг контрол се осъществява над притежанието на пистолети. Новозеландските власти започват още тази нощ да предават телата на загиналите на роднините им. Очаква се всички тела да бъдат предадени до сряда, съобщи премиерката, цитирана от ДПА. Кметицата на Крайстчърч Лиан Далзиер вече съобщи, че местните власти работят по подготвянето на места за погребението им, за да може то да бъде извършено възможно най-бързо, в съответствие с каноните на исляма.

Само за денонощие Facebook премахна над 1,5 милиона записа на атентата в Крайстчърч. Терористът е предавал на живо действията си онлайн чрез камера, поставена на главата му. 80 на сто от клиповете са били премахнати още по време на качването им в мрежата, добави говорителка на социалната мрежа. Трият се и съобщения в подкрепа на крайнодесния екстремист.