Еврокомисията одобри плановете на Полша да увеличи регазификационния капацитет на терминала за втечнен природен газ в Швиноуйшче.

Той ще нарасне от 5 милиарда на 7,3 милиарда кубика годишно.

Терминалът в Швиноуйшче ще получи 128 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд. 

ЕК одобри също развитието на допълнителни функционалности на съоръжението, построено през 2001 г.

Увеличаването на капацитета на терминала бе включено в списъка с проекти от общ интерес на ЕС като част от коридора на BEMIP - Плана за взаимно свързване на Балтийския енергиен пазар.

Регазифицирането на втечнения природен газ се състои в преобразуването на състоянието му от течно в газообразно. В резултат той става годен за обичайното му използване като подаване по тръбите за потребителите и към газовите балони.

Терминалът в Швиноуйшче ще получи 128 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд. Това ще стане в рамките на Оперативната програма „Инфраструктура и околна среда“ за периода 2014-2020 г., един от чиито приоритети е подобряването на енергийната сигурност. Помощта за полския терминал ще допринесе за гарантирането на сигурността на газовите доставки в Полша и балтийските страни (Литва, Латвия и Естония – б.р.). Тя ще разнообрази повече доставките и ще насърчи изграждането на нови транспортни маршрути в региона.