Кит е загинал от дехидратация и глад - след като не е успявал да извлече достатъчно вещества от "храната", която поглъща. Причината - въпросната "храна" е съдържала твърде много пластмаса. В стомаха на кита, след аутопсия, са открити 40 кг пластмасови отпадъци, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на биолозите, открили трупа на бозайника.

Китът е открит край бряг на Филипините. Биологът и еколог Даръл Блачли разказва, че морският гигант е повръщал кръв преди да загине.

    "Не е бил подготвен за такова количество пластмаса. 40 кг оризови чували, торби за пазаруване и всякакъв друг вид опаковки са били открити в стомаха. Чувалите например били общо 16.", разказа Блачли. 

    Пластмасата била толкова много, че започнала да се калцира в стомаха на животното.

    Биологът обяснява, че морките бозайници не пият вода от океана, а си я набавят чрез храната, която поглъщат. Тъй като заради пластмасата китът не е можел да поглъща достатъчно количество храна, той просто е загинал от дехидратация и глад.

    Еколозите от години предупреждават, че всяка година заради замърсяването с пластмаса на океана загиват стотици хиляди китове, делфини, тюлени и костенурки. И призовават светът да започна да се справя с проблема.