Изненада - кметицата на София Йорданка Фандъкова отказа да приеме за завършен ремонта на градинката "Свети Климент Охридски" до Народното събрание. Причината - некачествен е.

Това стана ясно при проверка на място от Фандъкова и заместника ѝ Дончо Барбалов. С тях бе и главният архитект на София Здравко Здравков.

Неправилно сложени шахти, които са били залепени с теракол, разместени плочки  разминаване във фугите между тях, замазани вместо подменени елементи - това са само част от проблемите при изпълнението на ремонта. Обществената поръчка за проекта бе спечелена от "ПСТ Груп". Същата фирма ремонтира и градинката "Кристал", и улица "Московска", на която (по ирония на съдбата) е сградата на Столичната община. 

Въпреки състоянието на градинката, констатирано от Фандъкова и колегите ѝ, от компанията са изпратили писмо до общината, че искат комисия да приеме ремонта. 

"Разбира се, че не съм доволна от това, което виждам и няма кой да бъде доволен. Абсолютно недопустимо е изпълнителят да твърди, че обектът е готов, след като всеки може да види, че това не е така. Още в края на февруари надзорната фирма е описала забележките, които трябва да бъдат отстранени, но те не са ги изпълнили и искат обектът да бъде приет. Това означава само едно - че се търси начин да се оправдаят за санкциите, които предстоят. Нито общината, нито кметът реди павета, но по всякакъв начин ще защитя европейските средства, които осигурихме за центъра и успяхме да защитим с толкова усилия", заяви Фандъкова. 

Арх. Здравков обясни, че ще е необходима и контролна геодезия, тъй като има кривини в самото изпълнение, както и да се извърши проверка дали се създават локви.

Срокът за завършване на ремонта е 9 юли, глобата след това е 178 000 лв. на ден, уточни пък Барбалов. Максималният размер на глобата по договор е 3,5 млн. лв.

"Спирам строителните дейности в зоната около пл. „Ал. Невски“, докато изпълнителят на ремонта „ПСТ Груп“ не отстрани некачествено извършени дейности, констатирани многократно. До отстраняване на забележките не спира да тече срокът за изпълнение на договора. Надявам се, че това ще накара изпълнителя най-накрая да си свърши качествено работа и да мобилизира нужния ресурс от работници", написа кметицата и във фейсбук. 

Тя е категорична, че общината няма да подпише акт 15.

"Абсурдно е твърдението, че в този вид градините „Кристал“, „Св. Климент Охридски“ и части от тротоарите по ул. „Московска“ и бул. „Васил Левски“ са „напълно готови“. А отказът да се отстранят установените дефекти е недопустим."

Отстраняването на нарушенията е за сметка на изпълнителя и не води до спиране на срока за изпълнение на договора, като не може да служи за основание за удължаването му.
Строителната площадка за тази зона беше открита на 2 юни. Срокът за изпълнение по договор е 365 календарни дни. До момента обектът е спиран за 49 дни през зимните месеци, като изпълнителят има претенции за още 17 дни, които се проверяват.