Председателят на ДПС Лютви Местан предложи всички политически сили да постигнат съгласие още преди изборите да оставят на следващото правителство не традиционния толеранс от 100 дни, а „200, защо не и 300 дни“. В интервю за вестник „Стандарт“ той обяснява, че причината за това са предстоящите реформи.

"Те ще са болезнени и провеждането им ще носи неизбежно негативи на управляващите. Въпрос на политическа отговорност и зрялост е да не се експлоатират партийно егоистично от опозицията. Ние в ДПС сме готови да поемем и такава отговорност", казва Местан.

Лидерът на ДПС призовава „нека спрем със заклинанията, че коалиция няма да има, защото само вотът ще определи партньорите във властта, не емоциите и не партийните щения“.

Лютви Местан отправя и комплимент към лидера на ГЕРБ.

"Борисов е разкъсван между желанието си за втори път да бъде припознат за месия и ясното съзнание, че месианството в българската политика е отминало. Признавам обаче, че той все по-често проявява признаци на рационалност, което трябва да се оцени по достойнство".

За пореден път лидерът на ДПС изказва предпочитания за коалиционния формат на управление, „не защото той се явява единствено възможният, в който бихме били част от управлението, а защото, предвид на тежките предизвикателства пред страната, това е по-работещата формула на властта".

Според него реформите не са по силите на една партия, колкото и голяма да е тя.