През юли 2018-та министър Цецка Цачева закупува от строителната фирма "Артекс" апартамент с площ 199 квадратни метра. Това показва разследване на Антикорупционния фонд.

От същата фирма апартамент е купил и Цветан Цветанов.

С допълнителните гараж и таванско помещение площта достига 233 квадратни метра. Цената, която министърът е платила през юли, когато сградата е била на етап "груб строеж", е само 138 хиляди евро или малко над 590 евро за квадратен метър. Седем месеца след сделката апартаментите в тази сграда, която е и една от най-луксозните в района, се продават на цени от три до четири пъти по-високи от платената от Цачева.

Според отдел "Продажби" на Артекс жилищата на високи етажи в техните сгради се продават на цени около 2 200 евро на квадратен метър без ДДС.

Разликата в пазарната цена и цената, на която министърът е придобила своя апартамент само седем месеца по-рано, е между 1 500 и 2 000 евро на квадратен метър или общо между 300 и 400 хиляди евро.

На въпрос на Антикорупционен фонд относно цената по сделката от пресцентъра на Министерство на правосъдието отговорът е, че апартаментът е закупен на етап “груб строеж” и е в съсобственост и ще бъде деклариран по законовия ред и в срок, който все още не е изтекъл.

Три четвърти от апетитния имот са собственост на министър Цачева срещу сумата от 103 500 евро – сума, доближаваща се до тази, която е декларила като спестявания в последната си имуществена декларация.

Цената, на която съм закупила имота си не е 4 пъти по-ниска от пазарната, това е спекулативно твърдение. Това каза пред бТВ Цачева. Тя уточни, че става въпрос за имот в груб строеж преди акт 16. На въпрос как се е свързала с фирмата, тя отвърна, че е видяла изкопа и се е поинтересувала коя е фирмата и няма допирни точки в работата с тази фирма.

"Отговорих още миналата седмица на Антикорупционния фонд на зададените към мен въпроси. Нотариалният акт, вписан в документите, които са публични в имотния регистър и се разполага с тях, е придобит имот в груб строеж, т.е. преди акт 16. Така е по нотариалния акт и в никакъв случай не е вярна цената, която излиза в публичното пространство.

С фирмата имам подписан предварителен договор от 2017 г., за плащане на зелено, сумите са превеждани изцяло по банков път с начислените данъци, като единствената отстъпка, която получих от страна на фирмата като разбиране е, да ме изчакат да продам личния си апартамент в Плевен, за да довърша и да платя строителството между грубия строеж, както е Нотариалният акт и акт 16, който по-късно беше приет за тази сграда.

Разполагам с всички документи, обясних на Антикорупционния фонд, че в годишната декларация, която предстои да подам в сроковете за това, подробно ще видят какви имоти съм продала, как съм придобила и какви задължения имам към фирмата”.

За мен имотът не е евтин, тъй като цената е над четирицифрена", каза още Цецка Цачева.

И допълни:

"Това е цена на имот в груб строеж, изрично е записано в нотариалния акт, това не е завършен обект, той все още е негоден за живеене, не се обитава този апартамент.

Подписала съм нотариалния акт в цена с груб строеж, ако трябва да направя окончателен нотариален акт след като платя и другите задължения, които имам към фирмата с подробен договор, изписан с падеж и т.н., няма пречка да се случи това, но да се спекулира, че фирма, в която нямам никакъв конфликт на интереси, това е едно търговско дружество, което извършва строителство на такива недвижими имоти.

По никакъв начин то не е свързано с работата ми преди, работата ми сега, не ми е известно да е ползвало средства по обществени поръчки, така че категорично няма конфликт на интереси, това са едни чисто договорни отношения, които има между мен и съсобственика на жилището, сестра ми".

Цачева обясни, че в това жилище са три поколения и то е единственият имот на три поколения, след като са разпродали съществуващите до момента, за да могат да се снабдят с този имот в София.

"Над 600 евро на квадрат е сумата, това е грубият строеж, незавършен имот, без акт 16. Аз имам по предварителен договор една част от сумите са изплатени, друга част имам да платя, фирмата ми направи отстъпка да ме изчака да продам, тъй като към момента на нотариалния акт нямах възможност да платя цялата сума. Нека да се извърши проверка, да стане публично ясно.

Дължа с падеж в края на месец май сума за довършване между вида, в който е бил имота към момента на нотариалния акт и това, което е след акт 16. Минали са няколко месеца след това и това е нещо, което съществува в документа и обясних на Антикорупционния фонд, че в годишната ми декларация всичко това ще бъде обяснено”.

Няма личен асансьор, има асансьор на етажа", поясни Цачева.

По думите й тя не е знаела, че Цветан Цветанов има жилище там.

"Живея в този квартал в момента, видях изкопа, поинтересувах се коя е фирмата, нямам допирни точки в работа с тази фирма, това са чисто търговски отношения между дружество и клиент".

Това отговори Цецка Цачева на въпроса как се е свързала с фирмата. И допълни:

"Аз потърсих фирмата след като видях къде е седалището, брокер не съм ползвала. Лично съм се свързала с тях. Естествено, че съм разговаряла със собствениците на фирмата".

От думите й стана ясно, че е успяла да продаде късно миналата година имота си в Плевен и ще декларира тези неща в годишната си декларация.