Таксиметровите шофьори в столицата излязоха днес на протест в центъра на София. Той е организиран от Националния таксиметров синдикат срещу нелоялната конкуренция на руската компания "Такси Максим".

Според синдикалистите в последната година за руската компания работят и шофьори, които карат необозначени коли, които не са в жълто. Фирмата по тяхно мнение е на ръба на закона.

Всъщност компанията въобще не проверява автомобила на шофьора, който се регистрира чрез приложението им. Тя не се интересува дали той е осъждан или не (задължително според закона изискване), нито дали има допълнителна застраховка за пътника (също задължително). Компанията твърди, че не е таксиметрова компания, нито превозвач, а просто свързва шофьори и пътници - модел, почти идентичен с този на американската Uber, чиято дейност бе забранена у нас още през 2015 г.

В момента тече проверка на Комисията за защита на конкуренцията.

Протестът блокира движението в центъра при ул. "Оборище", бул. "Васил Левски" и около площад "Александър Невски".

От Столична община обявиха, че до приключването на мероприятието престоят и паркирането на части от ул. "Оборище" и на пл. "Св. Александър Невски" е забранено.

Протестът бе коментиран в парламента днес от зам.-министъра на транспорта от квотата на НФСБ Ангел Попов.

"Таксиметровите шофьори знаят, че ние работим по сигнала за нелегалното приложение за извършване на нерегламентирани таксиметрови услуги още от миналата година, когато една от техните организации пусна до нас жалба“, заяви той.

И отбеляза, че след сигнала на таксиджиите е бил сформират екип от неговото министерство, прокуратурата, НАП, Икономическа полиция. С шофьорите са проведени 5-6 срещи

 

"За радост, екипът, който събрахме, е готов с резултати, които сме предали на Комисията за защита на конкуренцията. Надяваме се те да действат бързо, както в един друг случай, за да може дейността на това приложение да бъде прекратена", каза зам.-министър Попов.