„Случаят с апартаментите далеч надхвърли обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността.“

Така президентът Румен Радев коментира в Кюстендил текущата сага с апартамента на Цветан Цветанов, заменен срещу други два негови, в сградата на годината за 2017 г. на "Артекс". Въпросителната около сделката е цената, както и това, че веднага след замяната близък до ГЕРБ - Симеон Велков, който е работил в изборния щаб на партията, е купил заменените от Цветанов жилища. Последва информация, изнесена отново от "Свободна Европа", че Цецка Цачева и Вежди Рашидов също са се сдобили с жилища от същия строител. 

Румен Радев припомни, че само преди два месеца на своя годишен отчет е призовал Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и другите органи да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта.

„Много ясно казах, че ако това не се случи, търсенето на справедливост и възмездие може да излезе извън рамките и механизмите на закона“, подчерта Румен Радев. 

Според президента, цитиран от прессекретариата на институцията, "очевидно няма как антикорупционната комисия, която е назначена и контролирана от г-н Цветанов, да го разследва „по беззъбия закон, наложен от самия него“.

„Ако това не се случи, наистина можем да имаме сериозен проблем. И затова поредното според мен гарантирано оневиняване на г-н Цветанов ще се размине с моралните присъди на обществото. Това е големият проблем, който ни очаква“, добави държавният глава.

Малко по-късно Цветан Цветанов отговори на президента: 

"След като Румен Радев вече взема страна за апартаментите, може да си направите равносметка преди изборите каква е опорната точка на политическите ни опоненти", заяви Цветанов.

От думите му се разбра, че според него Радев земал позиция като на Корнелия Нинова в качеството му на "неформален лидер на БСП".

„Няма какво да коментирам, има закони, които са спазени. Има замяна, която съответства на българското законодателство, има доплащане. Нека да оставим тези, които могат, да дадат правилния отговор. Тази тема, колкото повече я говорим и повтаряме, тя е продължение на опорната точка на БСП", заяви още Цветанов.

Румен Радев коментира и какво е наложило създаването на Стратегическия съвет при президента и алтернатива на какво е той. Според президента не става въпрос нито за партия, нито за служебно правителство в сянка.

„Ролята и функциите на този съвет са ясно описани в указа, с който съм го назначил, а това е търсене на идейна алтернатива на статуквото, търсене на стратегически решения за бъдещето на България“, посочи президентът. 

В петък Румен Радев е поканил на среща новоназначената ЦИК, която ще организира изборите за Европейски парламент на 26 май.