Кантора PPG Lawyers и Училището за професионално и продължаващо обучение към Нов български университет организират за първи път "Международна конференция за обществени поръчки" на 7 юни тази година.

Основен фокус на конференцията ще бъдат възлагането на обществени поръчки в Европа и бъдещето на електронното възлагане.

Водещи международни лектори - експерти и практици от Европа и България – ще споделят своите виждания в развитието на материята и ще дадат възможност за дискусия относно начина, по който се изразходват публични средства в различните държави-членки.

Според Европейската комисия публичните организации в ЕС харчат средно около 14% от БВП в сферата на обществените поръчки. Тази сума представлява покупката на услуги, строителни дейности и доставки в различни области от обществен интерес.

Ефективен ли е обаче все още изкуственият механизъм за изразходване на публични средства наречен "обществени поръчки"? Какви са новите тенденции във възлагането? Достатъчни ли са мерките за защита на процедурите съгласно сега действащото законодателство? Социално ангажирани ли са обществените поръчки? Как се справят с корупцията европейските държави? Цифровата трансформация на обществените поръчки носи огромни промени в сектора. Ще подобри ли тя ефективността на обществените услуги или ще доведе до редица нови предизвикателства?

Тези и много други въпроси ще бъдат дискутирани от доказани експерти в областта на обществените поръчки – от преподаватели в редица европейски университети, до юристи и консултанти у нас и в чужбина. Най-добрите практики и най-новите тенденции за това как технологиите помагат за възлагането на обществени поръчки ще са също във фокуса на форума в навечерието на началото на електронното възлагане в България.

Повече подробности за лекторите и начина на регистрация могат да се намерят на адрес https://cpo.nbu.bg/bg/konferencii?fbclid=IwAR1TgBwts3MPB0BxVIo7In59icXsMsfijmQdUCOYWdy1DooVEHJaN442UYk