Надпреварата за президентските избори в Украйна се очертава да бъде много оспорвана, като месец преди провеждането им явните фаворити са настоящият президент Петр Порошенко, комикът Владимир Зеленский, който играе президент в популярен украински сериал и небеизвестната бивша премиерка Юлия Тимошенко. Или пък беше Юрий Тимошенко.

Украинските избиратели ще трябва да си припомнят дали Юлия или Юрий бе първата премиерка на Украйна през 2005 г. и между 2007 и 2010 г., организаторка на "Оранжевата революция" и поддръжника на идеята за сближаване с ЕС и присъединяване към НАТО.

И кой от тях е анонимно никому неизвестно лице, което убедително настоява, че то е "автентичният Тимошенко" и че другият кандидат е поставен "технически", за да му отмъкне победата.

За да прекратим драмата - Юлия казва истината, а "лицето Юрий" малко послъгва.

Надпреварата между тримата водещи кандидати е токова оспорвана, че дори и малко от гласоподавателите да посетят избирателните урни с повишено количество спирт в кръвта на първия рунд на изборите на 31 март, нито единият от двамата Тимошенко няма да спечели. 

Проблемът идва оттам, че на бюлетините са изписани единствено пълните имена на кандидатите, чиито инициали съвпадат - Ю.В.Тимошенко. 

Затова Юлия обвинява настоящия президент Петро Порошенко, че е поставил "лицето Юрий", за да отмъкне гласовете на по-разсеяните ѝ поддръжници.

"Лицето Юрий" копира предизборните обещания на повечето кандидати: прекратяване на конфликта в Донбас, връщане на Крим и борба с ширещата се корупция, предава Ройтерс.

Главният прокурор Юрий Луценко, който е поддръжник на Порошенко, обяви, че полицията е задържала двама мъже, които са обвинявани в опит да подкупят "лицето Юрий" да оттегли кандидатурата си. Новото лице на политическата сцена пък твърди пред "Ройтерс", че поне дванайсет души са отправяли изгодни предложения - едно от тях било на стойност 3 милиона долара.

"Надявам се, че нашите гласоподаватели ще бъдат достатъчно мъдри и ще успеят да различат къде е Юлия и къде е Юрий", заяви то по отношение на бюлетините.

Въпреки амбициозните предизборни обещания за промяна "лицето Юрий" е доволно от настоящия президент. 

"Порошенко е най-силният и най-достойният", заявява то в отговор на въпроса кого от останалите кандидати би подкрепило.

"Лицето Юрий" обаче не храни топли чувства по отношение на адашката си.

"Изведнъж тя започва да ми врещи, че всичко, което правя, означава, че съм технически кандидат с цел да ѝ попреча. Аз най-вероятно имам по-голямото морално право да заявя: Ти си технически кандидат, които представлява олигарсите", добавя то пред журналисти.

Историята помни и други примери на "клониране" с цел да се отслаби подкрепата за даден кандидат.

На парламентарните избори през 2001 г. НДСВ събра 1 952 513 гласа и 120 мандата - на една ръка разстояние от обикновено мнозинство в Народното събрание. То им бе отнето от партиите Коалиция “Симеон II” и Национално обединение за цар Симеон Втори, които събраха съответно 157 141 гласа и 77 671 гласа.