Главното мюфтийство в Република България разпространи „остро осъдителна и заклеймяваща позиция относно варварските покушения на т.н. "Ислямска държава" в Близкия Изток“. Документът е подписан от главния мюфтия Мустафа Хаджи и неговите заместници Ведат Ахмед, Мурат Пингов и Бирали Бирали.

"Смятаме, че тези ксенофобски актове на насилие, породен от инфантилен властови ламтеж, подплатен с дълбоко непознаване на високо нравствените ислямски ценности и очевидно невежество, представлява сериозна опасност срещу световния мир", заявяват мюфтиите.

Мюсюлманското вероизповедание в България заявява своята позиция, че "отнемането на невини човешки животи, насилието, терора и всички форми на тяхната проява към цивилните и невинни граждани, са абсолютно неприемливи, дълбоко укорими и не се препокриват с принципите на ислямската религия".

Главният мюфтия пише, че не открива допирни точки между „повелите на Всевишния“ и делата на самообявилата се Ислямска държава.

"Напротив - те са диаметрално противоположни, което означава, че мюсюлманите не трябва да се поддават на провокацията на тези хора, а да се разграничат от действията им", призовава мюфтийството.

Декларацията припомня, че „ислямската религия под никаква форма не проповядва насилието и заклеймява погубването на човешкия живот без значение какъв е поводът за подобен акт".

"Относно призива на самопровъзгласилата се "Ислямска държава“ всички мюсюлманите да се присъединят към нея сме длъжни да заявим, че никъде в Свещения Корана или Сюннета-традицията на пратеника Мухаммед (а.с.) не се споменава за т.н. „Ислямска държава“. Това, което се изисква от мюсюлманите, (а и от всички хора) е, да управляват справедливо, без оглед на разликата между хората – било тя социална, религиозна, или етническа".

Според Исляма, държавният глава се избира, а не се самопровъзгласява, се казва още в декларацията.

„Според ислямската традиция избраният държавен глава не налага своята воля чрез насилие и убийства, защото една от основните цели на Исляма е да съхранява живота на хората, а не да пролива кръвта им".

Накрая представителите на висшето ръководство на Главно мюфтийство на Мюсюлманското зповедание в Република България заявяват готовността си да работят "усилено и всеотдайно за духовния и високо морален разцвет на духовните ценности и добруването на цялото българско общество!"