Единайсет министри от кабинета на британския премиер Тереза Мей искат тя да се оттегли, твърди политическият наблюдател на "Сънди таймс" Тим Шипмън, цитиран от Ройтерс. 

"Тази нощ се подготвя мащабен преврат в кабинета за отстраняването на Тереза Мей като министър-председател", каза той. Той цитира думи на неназован министър: "Краят е близо. Тя ще си отиде до 10 дни." 

Шипмън заявява, че е разговарял днес с единайсет министри от кабинета, които искат премиерът да подаде оставка. По думите му Дейвид Лидингтън, фактическият заместник на Мей, е един от претендентите да бъде временен премиер. Други министри настоявали постът да се заема от министъра на околната среда Майкъл Гоув или от външния министър Джереми Хънт, твърди политическият редактор на "Сънди таймс". 

Лидингтън е разговарял вчера с опозиционни лидери относно гласуване на алтернатива на плана на Мей за "Брекзит", пише неделното издание.

Лидингтън, който е първи министър на Великобритании и канцлер на херцогство Ланкастър ,заяви по-късно днес, че няма никакво желание да поеме работата на Мей, предаде Ройтерс. 

"Не мисля, че имам каквото и да било желание да заменя премиера, мисля, че тя върши фантастична работа", каза Лидингтън пред журналисти днес. Един от ефектите на това да работиш отблизо с премиера е, че те лекува от всякакви остатъци от амбиция да искаш да вършиш тази работа. Абсолютно се възхищавам на начина, по който тя се справя, допълни Лидингтън. 

Късно вечерта Тереза Мей свика на спешна среща в правителствената резиденция Чекърс край Лондон ключови министри от своя кабинет, депутати консерватори, подкрепящи Брекзит, и други видни дейци на управляващата партия. 

Те пространно дискутираха стратегията на премиерката и въпроса дали има достатъчна подкрепа, за да бъде отново поставен на гласуване идната седмица нейния договорен с Брюксел проект на споразумение за напускане на ЕС, съобщи говорител на "Даунинг стрийт", цитиран от Ройтерс. Говорителят отказа да направи коментар за резултата от днешните разговори. 

Междувременно петиция с искане Брекзит да бъде отменен и Великобритания да запази членството си в ЕС днес премина прага от 5 милиона събрани подписа, предаде ТАСС. 
Това е петицията, събрала най-широка подкрепа, от всички, които някога са били качвани на сайта на британския парламент. 

До този момент рекордът бе на петицията за втори референдум за Брекзит, която вече отдавна е затворена за подписи, но през 2016 г. събра 4,150 милиона поддръжници. 

Събирането на подписи за отмяната на Брекзит започна на 20 февруари. Към 18 март присъединилите се към нея бяха едва 10 000, но към 20 март превишиха 100 000. На следващия ден поддръжниците й нараснаха лавинообразно до над 2 милиона. 

Според британските разпоредби на всяка петиция, събрала над 10 000 подписа, трябва да бъде даден официален отговор от правителството, а след набиране на 100 000 подписа тя трябва да бъде разгледана от парламента. Все пак няма гаранции, че искането ще бъде удовлетворено.