Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов е разпоредил манипулативно проверка срещу строителната фирма "Артекс", за да постигне по-добра цена за "жилището с псалма", купено няколко дни по-късно. А изнесената информация за това е "приятелски огън" от лица над Цветанов - поне на ниво вицепремиер.

Тази теза разви в сутрешния блок на бТВ бившият вече депутат от БСП Славчо Велков, който бе и член на комисиите за контрол над службите и по отбраната. Както е известно, в качеството си на председател на комисията по вътрешни работи на 8 юни (петък) 2018-а Цветанов е изпратил писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова с искане за проверка на дейността на "Артекс". Следващия вторник си купува луксозното жилище от същата тази фирма.

Срещу компанията има жалби и във връзка с небостъргача "Златен век", и по-точно за изтекло строително разрешително. Междувременно под давление на ГЕРБ законът е бил така изменен, че разрешителите вече да са с давност десет, а не пет години от започването на строежа. Но промяната няма ретроактивно действие - т.е. със задна дата. Неясно на какво правно основание зам.-министърът в Министерството на регионалното развитие Валентин Йовев праща тълкувателно становище до общината - че строежът може да продължи, защото попада в хипотезата на 10-годишната давност.

"Когато има подаден сигнал или жалба, съответната комисия разглежда въпроса, а председателят предлага проект за отговор към жалбоподателя. На 8 юни, петък, на мен не ми е известно този сигнал да е разглеждан в комисия и да е вземано решение за отговор. Това писмо според мен е с манипулативен характер, защото г-жа Йорданка Фандъкова няма арсенала да извърши такава проверка. Ако г-н Цветанов наистина е искал проверка, тя е трябвало да се възложи на МВР, ГДБОП и т.н. Това писмо има манипулативен характер, тъй като е немислимо с писмо от петък да се извърши проверка за събота и неделя и във вторник г-н Цветанов си купува имота. Кой нормален човек ще си купи имот, срещу собственика на когото е разпоредил проверка. Нека г-жа Фандъкова да изпрати отговора", заяви днес Велков, който бе депутат допреди седмица.

Велков припомни, че "дори главният архитект обяснява, че е бил подложен на натиск чрез SMS от собственика на фирмата", което стана ясно от изтекло в интернет видео от участие на арх. Здравко Здравков в публично обсъждане за небостъргача на "Артекс" в "Лозенец".

"Трябва да се извърши проверка за рекет", посочи още бившият народен представител.

И направи извода:

"За мен това говори, че той много добре знае кои са "Артекс", че такава сделка за такива пари не може да се сключи за няколко дни. Той обяснява, че всичко е платено с пари от кредит - ако не е знаел за тази проверка, означава, че той събота-неделя е изтеглил кредита. Това писмо е използвано за постигане на съответната цена. Нека да видим кога съответната комисия е разглеждала сигнала за "Артекс"."

За Славчо Велков появата на информацията за жилището на зам.-председателя на ГЕРБ не е случайно - а е приятелски огън. Без да назовава имена, той посочи, че става въпрос за акция поне на вицепремиер със санкция отгоре. Разследването дойде от секцията на радио "Свободна Европа" у нас.

"Г-н Цветанов като че ли усети, че нещата не са както преди, защото медиите погледнаха по друг начин. Той още не осъзнава, че това е мощен удар от приятелски огън - "Свободна Европа". Тази информация е доставена до медиите от високопоставен над Цветанов човек със санкцията на още по-високопоставен човек. Те не са на по-ниско ниво от вицепремиер", разви теза Велков.

"Не, този път нещата няма да утихнат. И мога да ви кажа, че оставката му е на дневен ред. Тя е тук, не е в Щатите (където в момента Цветанов е на посещение, б.р.), и той - иска-не иска, като се върне, ще трябва да я подаде. Ако не я подаде, рисковете за ГЕРБ да загуби изборите са огромни, ако я подаде - пак са големи, но по-малки. Оставката му вече дори не трябва да се дискутира, особено на фона на случилото се вчера", допълни ексдепутатът, визирайки оставките на правосъдната министърка Цвцка Цачева и на зам.-министърката на спорта Ваня Колева, които се оказа, че също са закупили жилища от "Артекс" на ниска цена.

За Велков казусът "Цветанов" е в стила "когато някой бъде поразен от собствените си средства за поразяване". И по този повод той цитира Кърт Вонегът:

"Той не използва израза "когато лайното удари вентилатора", а "когато фъшкията удари климатичната инсталация". Считайте, че инсталацията е ударена."