Някоко часа вече изявление в рамките на делото на КТБ прави главният свидетел на прокуратурта Бисер Лазов. Той е бивш счетоводител на Цветан Василев и фирмата му Фина С и с въпросния пространен разказ си спомня кариерата му - от служител в Централна кооперативна банка в средата на 1990-те (тогава ръководена от Стоян Александров), до мегабанкер на "Банката на годината".

Лазов предупреди - преди да му бъдат задавани каквито и да е въпроси - че е нужно с пространно изявление да опише процесите, за да се стигне до краха на банката. Така вече часове наред той говори пред Специализирания съд.

От думите му става ясно, че при старта "Фирмата" - както нарича групите дружества около Василев, били едва 4-5, а към юни, 2014 г. - над 150. Той изрежда поименно с фотографска точност имената - включително на шофьори, охранители и секретарки, които в целия 20-годишен период са се движили в блок с шефа, които са поставяни по негово усмотрение в различин дружества, в които "той имал интереси".

Помни дори, че в началото Василев го возели с един "Опел Омега" - но после той го купил от него.

Иван Гешев е команадирован със заповед на главния прокурор Цацаров на делото.

Забележително е, че в монолога на Лазов отсъстват лица от рода на Ахмед Доган, Делян Пеевски, Николай Бареков или каквито и да било други политици. Но пък свидетелят си спомни следното. Около 2010 г. се създали "някакви псевдо банково-политически" отношения.

"Когато съм ходил в КТБ - вече на "Гарибалди", а аз ходех почти всекидневно, съм виждал и г-н Иван Костов да отива в неговия кабинет, да се срещат. При тези наши срещи впоследствие Василев ми е казвал, че отношенията (явно на двамата с Костов, б.р.) са от онзи период, когато беше за банката началният."

Тези отношения имали "един системен характер", и дори Лазов продължи да си спомня: как веднъж по обед Василев му казал до отиде в сграда в локалното на бул. Цар Борис III.

"Той ме заведе в една административна сграда, където дойде и Мина... дъщерята на Иван Костов. Разгледахме я (явно сградата, не Мина, б.а.) И Василев се ангажира дружества от неговата фирма да напълнят като наематели сградата.

На тази среща той се разпореди аз да комуникирам с Мина Костова... Тези взимоотношения продължиха, докато офисите на Василев - на всички негови дружества, отидоха на ар Борис III № 159. Т.е – до февруари 2013 г.

Тогава пък - след няколко месеца Василев разпореди да се видя лично с Иван Костов и с дъщеря му Мина – срещата беше на 6-ия етаж на бул. "В. Левски" 159. Указанието на Василв беше: да съм се уточнил да се осигуряват месечно – мисля че беше около 25 000 лв.

Казва: "Намерте начин да се облекат в някаква форма. Под формата на договор, фактура". Това за него беше вече технолгия по изпълнението."

Лазов си спомни още как при една проверка от БНБ в самото начало като изпълнителен директор на банката Василев бил много притеснен. Оттогава започнал да препира имиджа на банката, търсейки да назначи лица, които са имена в бранша. На някои давал и дребни съдружия - нищо че не бил почитател на това.

И обратно - такива, които имали "собствено мнение, собствена биография, собсвена философия и опит в банковото дело" постепенно напускали.

"Аз иначе имах всекидневен контакт с него.... Понкога обядвахме заедно, споделяхме лични неща, мечтахме... - на избухналия при това смях в претъпканата зала, Лазов се обърна към публикта - Ами, всичко започва с мечтите."

Когато изложението му свърши, тепърва предстои да го разпитват съдът, прокуратурата и над 20-те адвокати на обвиняемите.