Управляващата коалиция в Алжир призова 82-годишния държавен глава Абделазиз Бутефлика да се оттегли от президентския пост, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Генералният секретар на партията Национален демократичен сбор и бивш премиер Ахмед Уахия заяви днес, че партията му препоръчва на Бутефлика да подаде оставка, за да може да улесни прехода във властта.

Призивът на управляващата коалиция бе отправен ден след като главнокомандващият на алжирската армия заяви, че Бутефлика трябва по конституционен ред да бъде обявен за неспособен да изпълнява задълженията си, което би довело до отстраняването му от президентския пост след 20 години на власт.

Управляващата коалиция в Алжир се състои от партиите Национален демократичен сбор и Фронт за национално освобождение, отбелязва Асошиейтед прес.
Алжирското население в продължение на няколко седмици протестира срещу продължаващото управление на Бутефлика, който през 2013 г. получи удар и който отмени насрочените за следващия месец президентски избори.