"Действително ми е болно за всичко, което се изля към мен, така също и към моята група. Ветровете брулят високите върхове".

Това каза Цветан Цветанов малко след като заяви, че напуска парламента, но ще остане зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб. Преди това той се срещна с Бойко Борисов.

Цветанов заяви, че няма драма в неговото напускане.

"Благодаря на тези, които се постараха да бъдат обективни. Всичко, което съм правил, съм го правил само и единствено, ръководейки се от законността. Изцяло в обществен интерес. Винаги, когато съм имал каквито и да било отношения с някого, са минавали съгласно българското законодателство", каза Цветанов.

И добави:

"В случая жертвата бях аз."

Цветанов заяви, че винаги е бил лоялен към Бойко Борисов.

"Смятате ли, че за нас постовете имат някакво значение", каза още вторият човек в ГЕРБ.

И заяви, че няма от какво да се срамува. Дори бил възпрепятствал инициативи е негова подкрепа. Разделение в партията нямало.

"За мен ГЕРБ е кауза", каза той и подчерта, че никога няма да направи нещо, което да доведе до разделението на формацията.

Той допълни, че не е извършил никакво престъпление, но за да се спрат всякакви спекулации, "най-правилното, най-мъдрото е да излезеш от българския парламент и да продължиш да правиш това, което си правил 12 години".

"Никога, по никакъв начин не съм възнамерявал да правя нещо по-различно, което да не кореспондира с волята на моя политически лидер и с моята съпруга", обясни Цветанов.

И допълни:

"Знам, че в едно семейство, ако има развод, страдат децата. Винаги съм изповядвал това да има екип. Ако вземеш решение под влиянието на емоции, правиш дупки, правиш езера. Няма никаква драма от това, че председателят на ПГ на ГЕРБ ще напусне 44-тия парламент".

Изказването на Цветанов продължи близо час. В началото той направи пространно изложение, в което припомни своята кариера на политик. И благодари на всички парламентарни групи, включително на БСП.

На въпроси по същество за покупката на нов апартамент той обаче не отговори. Отказа и да коментира как е получил цената от 627 евро на кв. м. и дали смята за редно да се възползва от възможността да купи имот за такава сума.

Въпросите за това как бившият му колега в предизборния щаб на ГЕРБ Симеон Велков е купил двата апартамента, разменени от Цветанов за новия имот, в същия ден Цветанов отклони с репликата, че в това няма нищо незаконно. За сметка на това той обясни колко тежки изпити е преминал Велков, за да стане ръководител полети в Ръководство "Въздушно движение" (РВД).

"Говорил съм с Мирянови (собствениците на фирмата-строител на апартамента "Артекс" ) за ситуацията да разменя апартаментите и на по-късен етап се е появил Велков", каза Цветанов.

На въпрос дали цената от малко над 600 евро е адекватна на пазара Цветанов обясни, че има замяна на два апартамента, на два гаража за един апартамент и за един гараж. Парични преводи нямало, имало замяна с доплащане.

"Съжалявам, това е, което мога да ви отговоря", отсече Цветанов.