Екип от учени от девет страни под ръководството на Боаз Лангфорд от Еврейския университет на Ерусалим и българската пещерна изследователка Антония Влайкова от Европейската федерация по спелеология откриха най-дългата солна пещера в Израел, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Пещерата "Малхам" е дълга 10 км и е с лабиринт от много тунели и камери. Намира се в планината Содом, близо до южния бряг на Мъртво море. Наблизо има солен стълб, в който според библейския сюжет жената на Лот се вкаменила, когато погледнала назад към разрушените Содом и Гомор.

В експедицията са взели участие 80 доброволци. Те изследвали и картографирали пещерата в продължение на две години. Боаз Лангфорд разказа, че когато правели почивка, изследователите овкусявали своя обяд със сол директно от околните снежнобели сталактити. 

Досега за най-дълга се е смятала солната пещера "Намакдам" в Иран - с дължина 6 850 метра. Тъй като солта лесно се разтваря от дъждовната вода, изследователите считат, че пещерата "Малхам" ще продължи да увеличава размерите си. Тя е доста млада - формирана е преди около 7000 години.

Мъртво море и планината Содом са формирани от тектонска дейност в процепа между африканската и арабската плоча. Милиони години наред в дълбоката падина се отлага сол от многобройни наводнения и последващи оттичания.

"Солните пластове се отлагат на няколко километра дълбочина и при натрупването образуват планина, която продължава да увеличава височината си и днес. Напластяването е с около сантиметър годишно", обясни геологът Амос Фрумкин от Еврейския университет на Ерусалим.

Лангфорд и Влайкова ще представят подробна карта на пещерата и описание на откритията в съвместна публикация през следващите месеци.