Държавата трябва да положи усилия да помага на бизнеса, за да може компаниите да вдигат доходите. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Българо-германски икономически форум.

"С общи усилия, на първо и единствено място са доходите", заяви премиерът в отговор на въпрос на представител на германския бизнес за възможността за реформиране на трудовото ни право.

Той изтъкна проблема с работната ръка в страната и посочи, че всички политици, включително и той, носят грях за това, че страната е била рекламирана с квалифицираната и евтина работа ръка. Така работниците от различни сфери са отишли в страни, където заплатите са по-високи. Борисов все пак отбеляза, че има сфери - като високите технологии, където хората вече взимат високо възнаграждение и българите, работещи в чужбина, вече се връщали в родината.

"Квалифицирани добре, но евтини ни изигра лоша шега и тези квалифицирани работници отидоха там, където ще им плащат добре. На първо място са доходите. Хората свикнаха с новите магистрали, с метрото, сега искат доходите да се вдигнат. Българите се съизмерват с австрийци, германци, и ако не бъдат повишени заплатите, миграцията ще продължава", каза още Борисов.

Според Бойко Борисов ще има големи последствия за всички при Брекзит без договор. Той изтъкна, че българските министерства се готвят за подобен сценарий.

"Който си мисли, че Брекзит е далеч и нас не ни касае, много се лъже", допълни Борисов.

Премиерът заяви още, че за бизнеса е важно да има стабилни данъци и икономическа среда. Той посочи, че страната има огромен фискален резерв и гарантирано чрез валутния борд съотношение евро – лев.

Борисов подчерта, че външният ни дълг ще продължава да пада.

"Зависи кога сключим сделките за военните проекти, но резервът така или иначе е голям и няма да предизвика трус, а и сме поели ангажимент в НАТО да направим до 2 на сто разходите за отбрана", посочи още премиерът.

Той допълни, че му е приятно да вижда, че вече България изнася изделия от машиностроенето, електрониката и развива реалните индустрии, което държи ръста на икономиката на процента, който е в момента.

Борисов каза още, че износът ни за Германия вече е по-голям от вноса. И каза още, че през юли България ще получи покана за чакалнята на еврозоната.