Британският парламент днес отхвърли за трети път споразумението за оттегляне от ЕС, превръщайки Брекзит без план в най-вероятната перспектива. 

Депутатите от Камарата на общините гласуваха с 344 на 286 срещу сделката подписана от министър-председателката Тереза Мей и 27-те в ЕС.

Мей заяви, че за нея е  "въпрос на дълбоко съжаление, че още веднъж тази Камара е неспособна да подкрепи напускане на Европейския съюз по организиран начин".

"Последствията са тежки", подчерта тя. "По подразбиране Обединеното кралство трябва да напусне на 12 април - само след 14 дни".

Всеки друг сценарий "почти сигурно ще включва изискване към Обединеното кралство да проведе избори за Европейски парламент", каза Мей.

"Страхувам се, че стигаме до предела на процеса в тази Камара", добави тя.

От ЕС реагираха почти на минутата. Веднага след гласуването председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че свиква извънредна среща на лидерите на Съюза на 10 април.

 

 

На тази среща идната сряда Мей ще има последен шанс да получи още една отсрочка - този път - по-дълга за Брекзит, ако представи убедителни аргументи за нея и всички държави членки единодушно се съгласят.

Ирландският премиер Лео Варадкар призова държавите членки "да бъдат отворени за дълго отлагане", посочвайки рисковете от Брекзит без план.

За страната му един от тях е да бъдат възстановени физическата граница и митническият режим между нея и британската провинция Северна Ирландия, което би застрашило мирното споразумение от 1998 г. в последната.

Държавните и правителствените ръководители ще искат да чуят как Мей вижда пътя напред, в който засега напускането без споразумение изглежда най-вероятната перспектива.

"Обединеното кралство трябва спешно да представи алтернативен план през следващите няколко дни", се казва в изявление на френското президентство. "Ако не го постигнем и не се превърне в най-вероятния резултат, ще видим Обединеното кралство да напуска Европейския съюз без сделка".

"Времето да предотвратим безпорядъчен Брекзит изтича. Британците трябва да вземат решение преди 12 април за това как да продължат", каза германският външен министър Хайко Маас. "Мога само да кажа, че Германия и ЕС са добре подготвени за всеки случай".

Той припомни, че ЕС е предвидил защитни мерки за гражданите от отрицателните ефекти на Брекзит.

Теоретично съществува и възможността, ако получи одобрението на Камарата, Мей да оттегли молбата на Обединеното кралство за напускане на ЕС. 

В понеделник британските депутати ще гласуват по различни предложения за съставяне на нов план за Брекзит. ЕС обаче неколкократно ясно заяви, че не приема никакви други варианти освен вече подписаната сделка.

 

Брюксел: Никакви минисделки в отделни сектори

Еврокомисията съжалява за негативния вот в Камарата на общините, се казва в специално изявление на ЕК.

Сега е работа на Великобритания да посочи как ще действа преди 12 април, за да бъде обсъдено това от Европейския съвет.

Сценарий за излизане от ЕС без споразумение на 12 април вече е най-вероятният, изтъкват от ЕК. Европейският съюз се готви за този вариант от декември 2017 г. и сега е напълно готов за него.

„ЕС ще остане единен. Изгодите от споразумението за оттегляне, включително преходен период, при никакви обстоятелства няма да бъдат копирани в сценарий без сделка. Няма вариант за минисделки в отделни сектори“, завършва изявлението.

„12 април вече е новият 29 март“, написа в туитър генералният секретар на ЕК Мартин Зелмайр.