Настоящият евродепутат Светослав Малинов се отказва от водаческото място в листата на "Демократична България" за евроизборите на 26 май, научи Клуб Z. Обединението между ДСБ, "Да, България" и "Зелените" даде днес пресконференция, на която потвърди новината. 

Мястото на Малинов в листата се заема от бившия лидер на ДСБ Радан Кънев. Кандидатът от страна на "Да, България" на челните места в листата е дипломатът Стефан Тафров - втори, а трета е Албена Симеонова от "Зелените".

В понеделник стана ясно, че заради недобре избран полет и закъснение на самолета на "Луфтханза" до Франкфурт, откъдето минава един от маршрутите към Страсбург, Малинов не присъства на гласуване по т. нар. "план Макрон". Заради новите правила за превозвачите във въпросния проект българският бранш протестира от месеци.

В понеделник бе гласуването дали планът да е в дневния ред на евродепутатите или не. Заради два гласа темата влезе за обсъждане. За родната публика бе важно, че трима български евродепутати не присъстваха  - по различни причини - Малинов, Неджми Али от ДПС и Николай Бареков. Вторият бе останал в България "по семейни причини", а Бареков се оказа, че подкрепя плана "Макрон" и неучастието му във вота не е проблем за каузата на превозвачите. 

Според източник на Клуб Z решението на Малинов е било взето след дълго заседание на националното ръководство на ДСБ.