"Не се разбрахме". Това заяви премиерът Борисов след петчасова среща с турския вицепрезидент Фуат Октай. Срещата беше провокирана от изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила, за да мине Законът за вероизповеданията в България.

 „Смятат, че с нищо не са ни засегнали, че е извадено от контекста това, което в България се раздухва. Извадихме сайтовете, пускахме го на живо. И сега продължават да говорят по телефона.

Не считам повече за нужно едно и също нещо да говорим. Ако решат, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи. Аз бях неотстъпчив за всички други варианти - за съвместни изказвания, комюникета, интерпретации. Много ясен бях, че честта и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи”, заяви Борисов. „Никой не ни е оказвал каквото и да е въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И така и направихме”, уточни премиерът.

„Тук бяхме на четиристранната среща - вицепрезидентът Октай беше поканен като гост. Толкова много проекти обсъдихме - яд ме е, че заради подобно нещо толкова си влошаваме отношенията. Ефекта сами го видяхте. Те не могат да осъзнаят и продължават да твърдят, че това не е натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое е натиск,  кое е ситуация, те твърдят обратното”, допълни Борисов.

„Въпросният външен министър казва, че е оказал натиск, за да се приеме Законът за вероизповеданията – това не е истина. На мен никой не ми се е обаждал и не е оказвал натиск. Сами толкова време го правихме - публично, срещи със Синода, с мюфтиите”, обясни още Борисов. „Разбирам ги, че са в избори, но и ние сме в избори. Когато всички водят антитурска кампания, ние не сме си го позволили, а в България антитурската кампания носи плюс. Заради добросъседските отношения не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България. По никакъв начин българските мюсюлмани не се нуждаят от защита. Имат абсолютните права, свободи и на вероизповедание и на всичко останало. Така че това съм защитавал – не се разбрахме, за съжаление”, допълни Борисов.