Централната избирателна комисия ще обяви обществената поръчка за машинното гласуване в рамките на седмицата. Това каза Александър Андреев, говорител на ЦИК, по време на брифинг във връзка с действията на комисията в първите десет дни от нейното конституиране, съобщава БТА. Дали ще има машинно гласуване на предстоящите избори обаче остава силно съмнително. Причината - няма кой да сертифицира устройствата.

"Обществената поръчка се надяваме да бъде обявена в рамките на тази седмица, за да може тези бюрократични срокове, които има в момента да не забавят и да могат да бъдат произведени машините", обясни Андреев.

Проблем, по думите му, е отказът на различни компетентни държавни органи да сертифицират и одитират машините.

"Въпросът е оттук нататък да се види как биха могли да бъдат сертифицирани и одитирани, но това е въпрос, който тепърва ще се решава", обясни Андреев.

"Отказ ЦИК вече е получила от пет институции - Държавната агенция по метрология и технически надзор, Институтът по стандартизация към МВР, ДАНС и Държавната агенция за електронно управление. "От всички тях получихме отговор, че това не влиза в тяхната компетентност", каза Андреев. 

"Ние сме изправени пред различни въпроси, които следва да бъдат решени и те не са от компетентността на ЦИК. Това, което е от компетентността на ЦИК, ние ще го направим, за да може да се случи машинното гласуване", уточни говорителят на ЦИК.