Крайната цел на Путин е да унищожи Украйна като независима държава, заяви премиерът Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс. Само НАТО може да спаси бившата съветска република от външната агресия, добавил той според агенцията. 

"Ние сме още в състояние на война и ключовият агресор в Русия - Путин, иска още един тлеещ конфликт - в Източна Украйна", подчерта Яценюк на конференция в Киев на европейски и украински депутати и бизнеслидери.

"Путин цели да завземе цяла Украйна, а не само да се задоволи с Крим. Русия е заплаха за световния ред и за цяла Европа", предупреди премиерът. "Той (Путин) не може да се примири с мисълта, че Украйна може да стане част от голямото европейско семейство, защото иска да възроди Съветския съюз", добави Яценюк.

Според него НОТО не може в настоящия момент да приеме като член Украйна, но поне е единствената спирачка пред Кремъл. Той призова за още санкции срещу Москва и посочи, че руснаците блъфират като заявяват, че наказателните мерки няма да се отразят на икономическото развитие на федерацията.