Отново - няма разбирателство в парламента на Великобритания за опциите за "Брекзит". 

Британските депутати отхвърлиха всички четири алтернативни варианта за "Брекзит", съобщи Би Би Си. Резултатите от вота по различните варианти за напускането на ЕС в Камарата на общините станаха ясни малко след полунощ срещу вторник.

По-рано през деня правителството на премиера Тереза Мей не успя да блокира новите вотове в парламента по евентуални алтернативи за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Депутатите приеха с 322 срещу 277 гласа предложението да се позволят т.нар. "индикативни" вотове по варианти за преодоляване на безизходицата около Брекзит, въпреки че правителството бе против предложението.

Председателят на долната камара на парламента Джон Бъркоу съобщи, че е подбрал от списъка с 16 предложения четири поправки за гласуване. Именно те бяха гласувани вечерта в понеделник и се оказа, че за пореден път няма мнозинство зад нито една от опциите. Всички идеи бяха отхвърлени и при предишното гласуване на 27 март. Според в. "Гардиън" Тереза Мей е помолила министрите да се въздържат от участие в гласуването този път. 

Сред алтернативите бе поправката, предложена от проевропейския консерватор Кенет Кларк, която предвижда Обединеното кралство да напусне ЕС, но да остане в митническия му съюз. При предишното гласуване същата поправка беше отхвърлена от депутатите само с шест гласа, припомня Ройтерс. Този път не достигнаха едва 3 глаза - 273 на 276 в полза на позицията "против", съобщи Би Би Си. 

Поправка, предложена от група депутати, начело с Ник Боулс, призоваваше за сделка в норвежки стил, която предвижда членство в Европейската асоциация за свободна търговия и оставане в Европейската икономическа зона. Подобно предложение, внесено от Боулс миналата седмица, беше подкрепено от 189 депутати, а 283-ма бяха против. Този път резултатът е 261 на 282.

Тази точка произведе още една новина, освен отхвълянето й - Ник Боулс обяви, че напуска Консервативната партия. Примината - партията не може да прави никакви компломиси, както обясни самия той след гласуването. 

Предложението на лейбъриста Питър Кайл призоваваше за потвърждаващ референдум, на който британците да се произнесат за или против всяка сделка за Брекзит, преди да бъде ратифицирана от парламента. Гласуването тази вечер - 261 спещу 282 "против". Същата поправка, предложена миналия път от лейбъристката Маргарет Бекет, бе подкрепана от 268 депутати, а 295 гласуваха против.

Още една поправка, предложена от депутатката от Шотландската национална партия Джоана Чери, предвиждаше, ако Великобритания не е ратифицирала сделка за излизане до два дни преди датата, на която трябва да напусне, правителството да търси ново отлагане. Ако отлагане на Брекзит не бъде договорено до деня преди датата, правителството да поиска одобрение от парламента за излизане без сделка, а ако това одобрение не бъде дадено, правителството да отмени Член 50, за да отмени Брекзит. Това предложение е разширен и по-подробен вариант на поправката, предложена от Чери миналата седмица, но не събра достатъчно подкрепа на 27 март. На 1 април подкрепа също няма - с огромна разлика от 101 гласа, както стана ясно, когато бяха обавени резултатите.

Преди гласуването беше ясно, че опозицията от Лейбъристка партия подкрепя три алтернативни опции за Брекзит. В това число и предложението за митническия съюз и за потвърждаващ референдум за всяка сделка, заяви говорителят на лейбъристите за Брекзит Киър Стармър, цитиран от Ройтерс.
Северноирландската Демократична юнионистка партия обяви предварително, че няма да подкрепи нито една от четирите алтернативни опции за Брекзит, стана ясно по време на дебатите, съобщи Ройтерс. 

След като "Брекзит", който трябваше да се случи на 29 март бе отложен, сега датата, която се знае, е 12 април. Това обаче е дата за опция "Брекзит" без сделка.