Мик Шумахер направи днес първия си официален тест за тима на "Ферари" във Формула 1. Това става 12 години и четири месеца, след като неговият баща Михаел за последно пилотира болид на италианския отбор. 

20-годишният Мик, станал в началото на годината част от академията в Маранело, пробва автомобила SF90 на пистата "Сахир" в Бахрейн, където в изминалия уикенд беше вторият кръг от Ф1. "Ферари" имаше малшанс с грешки (на Себастиан Фетел) и технически проблеми (на Шарл Льоклер), но французинът все пак се качи на подиума и показа, че го чака голямо бъдеще.

Шумахер-младши дебютира във Формула 2. В събота той завърши осми, а в неделя - шести.

"Мик седна в автомобила тази сутрин, излезе на подготвителна обиколка и след това направи 12 пълни. Изглеждаше, че се чувства много комфортно. Имаше време да поговори с инженерите и със специалистите по гуми от "Пирели". Да го видим в червения цвят на "Ферари" е голямо събитие за "Формула" 1", информира от Бахрейн Крейг Слейтър от "Скай спортс".

Тестовете - първите официални през сезона, продължават и в сряда, когато Мик ще кара "Алфа Ромео". Днес той беше единственият новобранец на пистата. Останалите отбори използваха все пилоти, които са познати в най-комерсиалния автомобилен спорт.

Утре тест ще направи и Фетел, който в неделя остана едва пети в доста тежко за него състезание.

"Нормално е да има очаквания към Мик заради името и това, че е син на Михаел. Но за да стигнеш до Формула 1, трябва да покажеш скорост", коментира Фетел, бъдещето на когото във "Ферари" вече се поставя под въпрос заради честите пилотски гафове.

"Познавам Мик от малко момче, заяви за Би Би Си Рос Браун, човекът, работил с Михаел по време на триумфалния му период във "Ферари". - Направо е невероятно. Имаше период, в който не беше сигурен какво иска да прави, но сега се вижда, че това му е в кръвта. Той е много амбициозен млад човек. Състезателната му натура се прояви през миналия сезон във Формула 3. Хората, които го познават по-добре от мен, казват, че за последните 12 месеца е показал огромен прогрес. Мик е прекрасно момче. Да се справя с огромното внимание и напрежение ще бъде голямо предизвикателство, но аз съм сигурен, че той ще съумее. Семейството му също има опит в това отношение покрай Михаел."

"Наистина е вълнуващо. Много пъти, когато гледам Мик, все едно виждам Михаел съвсем ясно. Нека обаче оставим момчето и не се вглеждаме прекалено много. Надявам се, че хората ще бъдат внимателни и няма да поставят нереалистични очаквания пред него."