Алжирският президент Абделазиз Бутефлика подаде оставка снощи след няколко седмици на масови протести в страната, съобщи алжирската осведомителна агенция АПС, цитирана от Ройтерс и БТА. 
82-годишният държавен глава се оттегли малко след като началникът на Генералния щаб на армията поиска незабавни действия за отстраняването му от поста.

Националната телевизия показа как Бутефлика връчва на председателя на Конституционния съвет Тойеб Белаиз писмо с оставката си и казва, че то "е предназначено да допринесен за умиротворяването на сърцата и умовете на моите сънародници, за да им позволи заедно да насочат Алжир към по-добро бъдеще, към което те легитимно се стремят".

Поста на държавен глава временно пое председателят на Съвета на нацията (горна камара на парламента) Абделкадер Бенсала (77 г.), който според конституцията трябва да организира президентски избори в срок от три месеца.

След среща на висшето военно командване в сградата на Министерството на отбраната генерал Ахмед Гаид Салех заяви, че е на страната на народа и че не може да се губи повече време след продължилите повече от месец масови улични протести с искания за оставката на президента ветеран, който е в лошо здраве. 

"Нужно е незабавно конституционно решение", подчерта генералът, който е също заместник-министър на отбраната.

Той призова незабавно да бъде активиран член 102 от конституцията за признаване на неспособността на президента да изпълнява задълженията си, а също за позоваване и на чл. 7 и 8, в които се казва, че "конституционната власт принадлежи на народа". Освен това той призна за незаконна и неконституционна декларацията на президентската администрация, че държавният глава Бутефлика доброволно ще се оттегли от поста си след изтичането на срока на пълномощията му на 28 април. 
Бутефлика бе на власт от 20 години, но след като получи инсулт през 2013 г., рядко се появяваше на публично място, и то в инвалидна количка. 

Хиляди алжирци излязоха по улиците на столицата Алжир късно снощи, за да празнуват оставката на Бутефлика. Младежи развяваха национални знамена и преминаха в автомобилни колони в центъра на града, където на 22 февруари започнаха големи протести.

Франция е сигурна, че демократичният преход в Алжир ще продължи след оставката на Бутефлика, заяви френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс прес.

"Алжирският народ показа през последните седмици със своята трайна, достойна и мирна мобилизация, че е решен гласът му да бъде чут", заяви Льо Дриан в писмена декларация. "Вярваме в способността на всички алжирци да продължат този демократичен преход в същия дух на спокойствие и отговорност."

"Надяваме се, че каквото и да се случи, вътрешните процеси, които се развиват в страната и които засягат изключително вътрешните работи на Алжир, ще се развиват без намеса на трети страни", заяви в Москва пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
"Надяваме се също, че преходът, който предстои, няма да се отрази по никакъв начин на приятелския характер на нашите двустранни отношения", добави той.

Русия е важен съюзник на Алжир и му доставя най-вече оръжие, предаде БТА.