Върховният избирателен съвет на Турция обяви, че ще бъде извършено повторно преброяване на резултатите в 8 от 39-те избирателни райони на Истанбул, предаде Ройтерс.

На местните избори в неделя кандидатът от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган загуби изборите в столицата Анкара и в Истанбул от представител на основната опозиция - лявоцентристката Републиканска народна партия (CHP).

Още по време на преброяването партията на Ердоган оповести, че разполага с данни за фалшифицирани бюлетини във всички избирателни райони на двата града. Затова ПСР поиска касиране на изборите.

Загубата на ключови бизнес и административни центрове като Анкара и Истанбул може да влоши икономическата ситуация в Турция, тъй като централната власт в лицето на Ердоган няма да може да упражни влияние за извършването на повсевместни реформи, които да извадят страната от рецесията, в която е изпаднала.

Победителят в Истанбул Екрем Имамоглу (от СНР) и противникът му Бинали Йълдъръм (от ПСР) признаха, че според събраните бюлетини Имамоглу води с 23 000 гласа. Това е незначителна разлика за най-големия град в Турция, чието население по официални данни е около 15 милиона души.