Утре в Европейския парламент ще се гласува важна резолюция, с която се иска от Съда на ЕС да даде процедура, по която Истанбулската конвенция да бъде подписана от ЕС. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Осем държави не признават тази конвенция, включително и България, но ако се стигне до подписване на конвенцията от ЕС, това означава, че по силата на договора за функциониране на ЕС тя ще има обвързваща сила, т.е. ще важи и за България"', обясни Нинова.

Тя отправи призив към българските евродепутати да гласува против "за да защитим българското семейство и българските деца".

"Утре е шансът ни да покажем, че над всичко стои върховенството на Конституцията на България", заяви Нинова.

Проверка на Клуб Z установи, че резолюцията, за която Нинова говори, е в програмата на европарламента за утре.

Пълното название на документа е „Предложение за резолюция, внесено съгласно член 108, параграф 6 от правилника за дейността, с искане за становище на Съда на Европейския съюз относно съвместимостта с Договорите на предложенията за присъединяване на Европейския съюз към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие и относно процедурата за това присъединяване“.

Любопитното е, че той е изготвен от двама евродепутати соцалисти, изтъкна в Брюксел Андрей Ковачев (ГЕРБ, ЕНП). Това са Клод Мораес от Великобритания и Ливия Блинкевичюте от Литва.

„Това е едно искане, което социалистите в ЕП постоянно натискат да бъде ратифицирано от всички страни членки. И тук виждаме отново огромното противоречие между ПЕС и нейната партия в България, която е на обратното мнение“, коментира Андрей Ковачев.

Евродепутатите от ГЕРБ ще гласуват „против“

Евродепутатите от ГЕРБ обаче ще гласуват против искането. Причина е, че в България има решение по въпроса на Конституционния съд. И според Ковачев е логично българските представители да са против.

„Но въпреки всичко остава големият въпрос защо винаги европейските социалисти натискат за ратификацията, а българският им член е не само срещу, а и те ни учат на християнски морал. Много обичам, когато бивши атеисти, празнуващи 9 септември, сега се правят на много големи християнски моралисти и сочат някого с пръст. Нека първо видят какво има в техните очи и тогава да се обръщат към другите“, призова депутатът,който е зам.-председател на групата на ЕНП в Европарламента.

Той много съжалява, че в България не е проведен нормален дебат по темата за Истанбулската конвенция.

Ковачев обаче смята, че дори да има такава ратификация (което той не очаква), тя ще важи само за случаите, когато ЕС има такива компетенции. Без тях Съюзът не може да наложи на България ратификация, където няма компетенции.

„Така че г-жа Нинова може да бъде спокойна И нека не си прави евтини предизборни кампании, без изобщо да знае какъв е дневният ред и какви са процедурте в ЕП“, завърши Ковачев.

А неговият колега и съпартиец Андрей Новаков допълни:

„Точно г-жа Нинова няма да дава уроци по демокрация. Като се е загрижила толкова за българското семейство, българските деца, да се погрижи партията,в която членува, а именно ПЕС, да спре да внася документи, свързани с Истанбулската коненция. Ако си говорят, разбира се. Защото ако не си говорят, всички разбираме какво се случва.“