Американски сенатори замислят нови сурови санкции срещу руските "банки, държавния дълг и имуществото на Путин", пише руското онлайн издание "Бел".

Сенаторът републиканец Марк Рубио и демократът Крис ван Холън предлагат сурово наказание за Русия, ако федерацията се намеси в бъдещи избори в САЩ.

Сенаторът републиканец Рубио. 

Те предлагат законопроект, който възлага изпълнението на санкциите на директора на националното разузнаване и го задължава до 60 дни след изборите да представи съответния доклад, а президента - до 30 дни след това да наложи самите санкции.

Предвижда се да бъдат блокирани активите на две от петте системни банки в Русия (Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, ВЕБ и Росселхозбанк), да се забранят операциите с руски дългови книжа, да се блокират и американските активи на "високопоставени политици и олигарси".

Предлага се освен това да бъдат забранени инвестициите в горивно-енергийния сектор на Русия за граждани на САЩ и да се правят такива инвестиции от територията на Щатите. А половин година след налагането на санкциите американският президент да представя на Конгреса доклад за активите и имуществото - също и за техните източници - на руския лидер Владимир Путин и други висши държавни служители. 

Предложените нови санкции ще са най-твърдите, налагани или обсъждани някога, коментира изданието, цитирано от Би Би Си.

"Щом нападате американски кандидати, техните кампании или изборната инфраструктура - получавате бърз суров отговор", резюмират вносителите на проекта, пише БТА.